Inget grönt sparkapital kvar i år

På radion kl 07:30 påtalades det att det är löning idag och lyssnarna uppmanades att ringa in och berätta vad de ska köpa. Programledarna lät nästan lite besvikna när en kvinna ringde in och sa att hon skulle köpa kattsand. Det var inte ett tillräckligt nytt och spännande inköp kanske.

Den 13 augusti kunde mänskligheten stoltsera med att vi nått årets Overshoot Day, vilket är dagen då vi människor har förbrukat våran ekosystembudget för i år. Det betyder att vi på 225 dagar har förbrukat de resurser som jorden klarar att återskapa på ett år. Dessa resurser skulle ha räckt i 140 dagar till- helst längre.

Sedan denna olyckliga torsdag har vi alla levt på lånade resurser, som vi använder upp till förmån för nästkommande års budget. Overshoot Day inträffar dessutom tidigare och tidigare för vart år. På 1970- talet höll vi oss inom ramen för hur resilient jorden var, men sedan dess har överanvändningen av jordens resurser rusat i en allt högre takt.

Trots att majoriteten av världens befolkning bor i utvecklingsländer, är det vi i den industrialiserade världen som förbrukar mest resurser. Vi förbrukar långt mer resurser per person. Enligt WWF förbrukade vi som bor i Sverige, sammanlagt 3.4 jordklot under året 2006.

sverigesJord
Antalet jordklot som användes upp av Sverige år 2006

Genom att sluta behandla alla möjliga varor som engångsanvändnings- eller förbrukningsvaror och istället inventera hemmen, använda och ta vara på det vi redan har, köpa second hand, samt byta och dela med vänner, kan vi minska utsläppen av koldioxid som lagras i atmosfären och därmed minska våra ekologiska fotavtryck. Det är viktigt, för koldioxid är en stor bov i förhöjda växthuseffekten- dramat.

Vi skulle behöva ett nytt ekonomiskt system som inte bygger på en ständig ekonomisk tillväxt: det är vad jag tror. För vi har bara en Jord och såvitt geologerna vet så expanderar den inte.

6 reaktioner på ”Inget grönt sparkapital kvar i år

 1. Hej Cajsa!

  Jättefin blog och spännande inlägg hittills! =) Det här med odlingen på Frihamnet är ju verkligen en tanke värd! Så kul att man kan göra det där! Jag visste inte om det innan. Hur många odlingsbäddar får man ha? Nu hade jag idén att man kanske skulle kunna dela en eller ha flera tillsammans. Vad tycker du om det? För sedan är det alltid någon som kan ta hand om växterna när man är bortrest eller så, och så är det ett roligt projekt som man kan göra tillsammans =) Men Jo är ju säkerligen med också, så jag förstår också när du vill ha din egen.

  Och angående Overshoot Day…det åskadliggör ju verkligen att en hållbarhet är motsatsen till dagens konsumerism i framförallt i-länderna! Det tråkigaste är att det år så många som vet om det och ändå inte gör någonting, just eftersom vi inte ser de direkta konsekvenserna av överkonsumerismen. Men för att ändra sitt konsumbeteende och livstil och kommer med nya kreativa idéer krävs det väl att klimatförändringar, miljöförstörelse och resursbrist blir mindre abstrakta begrepp och att det blir mer ett ämne som har att göra med vardagen. Jag tycker att precis sådana grejer som din blog kan göra att det kanske blir en större del av vardagen och att man funderar mer allvarligt om hur man faktiskt kan och borde förändra sitt beteende. Så: bra initiativ =)

  Jag ser fram emot att läsa flera inlägg av dig =) Massa kramar!
  Julia

  Gilla

  1. Hej Julia! Vad kul att du tog dig tid att läsa bloggen! Absolut- låt oss skaffa odlingslådor tillsammans! Jag mötte en kille som hade i vart fall två själv, så tre, fyra stycken bör ju vi kunna få- om det finns plats och så. Vi får prata om det, om hur vi ska gå tillväga. Jättebra idé av dig:)

   Angående överkonsumtion är jag helt enig med dig! Inställningen att ”Det spelar ingen roll vad jag gör” är väldigt lite produktiv, i stället måste människor börja tänka ”Om tillräckligt många gör som jag så följer en positiv utveckling”.

   Stora kramar till dig

   Gilla

 2. Dette var veldig trist å lese! Det er så ille hvordan vi bare forbruker og forbruker, langt over hva jorden klarer å håndtere. Og det er verste er jo at det er vi i de rike landene som står for den største andelen også..
  Det er vanskelig å ikke forbruke, synes jeg. Det er jo liksom slik vi er vokst opp. Men prøver virkelig! Kjøper kun de klærne jeg trenger, Vil bli flinkere til å kjøpe brukte ting, kjøper økologisk mat når det er mulig osv.. Men jeg lever likevel et”luksusliv” og vil bli mye flinkere.
  <3

  Gilla

  1. Ja jag vet- jag tror verkligen det behövs en stor strukturell förändring för att klara att rätta upp alltsammen. Men vi alla kan ju göra något menar jag. Jga känner dig och jag vet att du är flinkare än så många andra! Jag är såklart heller inte perfekt men prövar att göra medvetna val så långt det är möjligt. Kram till dig

   Gilla

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s