Trålfiske, vildsvinsjakt och foder från Orijen: Vad har hundmaten egentligen för ursprung?

gronamoment.se hund orijen
Foto: Justin Veenema via Unsplash

Många har hört skräckhistorier om vart djurfodret och djurgodiset till älsklingen ursprungligen kommer ifrån. Minns ni till exempel skandalen som rasade om de blekta hundbenen från Kina? Här är sanningen om fodret Orijen Regional red.


Jag ger min hund Zita helfodret Orijen Regional Red och var intresserad av hur produktionskedjan ser ut. Vart kommer råvarorna ifrån, dessa som producerats för att bli en 13 kg Orijen Regional red påse transporterad till mitt köksskåp? För att utreda vilken typ av  produkt jag egentligen köper och vilka verksamheter jag följaktligen stöttar, tog jag utgångspunkt i ingredienserna som står utskrivna på påsen och koncentrerade mitt sökande till innehållet med animaliskt ursprung*.

Orijen och Acana är hund- och kattfoder tillverkat av Kanadensiska Champion Petfoods. Fodren marknadsförs som biologiskt korrekta¹, närproducerade ² och aldrig outsourcade. De är prisvinnande, har bra rykte och ligger i det övre prissegmentet i djurbutikerna i Sverige.

Vart kommer de animaliska ingredienserna i Orijen Regional red ifrån?

Alla animaliska ingredienser härstammar från Kanada. Nedan delges resterande information i listad form:

Angus / Skotsk Ko

gronamoment.se Orijen
Foto: Annie Spratt via Unsplash

På Orijens hemsida kan du se ett litet klipp från Spring Creek Ranch, leverantör av nötkött till företaget. Spring Creek Ranch samarbetar med flera bönder som alla registrerar sina djur hos Canadian Cattle Identification Agency, samt låter en oberoende tredje part övervaka varje steg i deras produktionsprocess.

Företaget har vid flera tillfällen vunnit erkännande för sitt miljöarbete och partnerföretaget Growing Power Hairy Hill Integrated Bio Refinery, som omvandlar vete till etanolbränsle har omtalats av Green Energy Futures som arbetar med att sätta pionjärer inom grön energi på kartan.

Läs också: DIY giftfritt myggmedel till hunden (& dig)

Bisonoxe

gronamoment.se Orijen hundfoder
Foto: Markus Spiske via Unsplash

Bisonoxen i fodret kommer från Canadia Rangeland Bison som arbetar med lokala producenter som i sin tur arbetar efter en modell där en eftersträvar så lite hantering av djuren som möjligt. Detta för att säkra utövandet av deras naturliga beteenden (inom ramen för stora inhägnade områden). Djuren föds upp utan hormoner och antibiotika och varken kastrering eller avhorning är tillåtet. Det är väl det minsta en kan begära.

Vildsvin

gronamoment.se Orijen hundmat
Foto: Nick Karvounis on Unsplash

Vildsvinet i Regional Red kommer från familjejordbruket Hog Wild Specialties som håller mellan 300-  700 djur som går utomhus året om. Utöver att hålla djur för matproduktion erbjuder producenten också vildsvinsjakt med armborst. En utlovar att alla svin en jaktar på har betar, vilket leder mig till att anta att vildsvinen är uppfödda på farmen för att senare bli utsläppta. Den 13.06.2015 skickade jag en förfrågan till producenten om detta, samt en fråga om huruvida jakten försiggår inom hägn, men fick aldrig något svar. För referens är det inte tillåtet att jaga med båge i Sverige eller Norge där flera djurorganisationer (NOAH, Dyrevernalliansen) arbetat för att förbudet ska kvarstå, grundat att denna typ av jakt uppfattas som grym.

Läs också: De sista biologiskt nedbrytbara bajspåsarna i Sverige såldes för 89 kr (Uppdaterad)

Lamm

gronamoment.se Orijen hundmat
Foto: Mauricio Fanfa via Unsplash

Fåret kommer från Tangle ridge Ranch, vilket är en familjeägd gård där en föder upp två olika fårraser som inte utvecklar ull, men som istället har ett hår som fåren naturligt fäller en gång om året. Bakgrunden till valet av raser är enligt producenten att köttet blir mer högkvalitativt. Enligt min mening får detta till positiv följd att en inte behöver utsätta fåren för den stress som klippning kan medföra. Här följer en också fårens naturliga parningstid i stället för att använda hormoner för att sätta tackorna i brunst. Odiskutabelt vettigt om du frågar mig.

Ett härligt inslag är att en använder sig av en hund, samt två kor för att vakta och skydda får och lamm från predatorer. Ett annat är att en värdesätter vildmarksområden och har valt att i bevarandesyfte hägna in all sankmark som ingår i familjens ägor.

Läs också: DIY clicker till hundträningen

Ägg

caroline-attwood-223539.jpg
Foto: Caroline Attwood via Unsplash

Då det är olagligt att använda hormoner vid håll av fjäderfä i Kanada är äggen såldes hormonfria. I enlighet med Orijens hemsida produceras burfria ägg under exklusivt kontrakt med  lokala Hutterite partners i Alberta. De bär också sigillet för Egg Farmers of Alberta, vilket är en icke vinstdrivande organisation med syfte att promotera, kontrollera och reglera marknadsföringen av ägg i Alberta. Enligt Orijen kommer äggen från burfria höns. Detta kan dock betyda lite olika saker om en läser vidare på hemsidan till Egg Farmers of Alberta. En får inte glömma att “frittgående” inte nödvändigtvis betyder att hönorna har tillgång till utomhusvistelse. En frigående höna inomhus ska enligt kanadensisk lag ha minst 144- 172.8 kvadrattum att röra sig på, vilket motsvarar en kvadrat med 30.48 cm långa sidor. Självklart är burfria bättre än burhöns, men ekologisk äggproduktion hade varit att föredra (Jag köper enbart ekologiska ägg till mig själv).

Lax

gronamoment.se Orijen hundfoder
Foto: Sticker Mule via Unsplash

Det enda jag hittar på Orijens hemsida är att laxen är viltfångad eller lokalt odlad, beroende på årlig fiskekvot. Odlad fisk brukar omtalas som problematisk grundat att en ofta håller ett stort antal fiskar på liten yta, vilket kan leda till sjukdoms- och parasitutbrott, som i förlängningen kan påverka också vilda fiskbestånd. Antibiotikaanvändning för att förhindra ovanstående är ett annat utbrett problem vid kultivering av fisk. Många menar att vildfångad fisk i utgångspunkt är ett bättre alternativ.

Pollack

gronamoment.se Orijen hundmat
Foto: Jakub Kapusnak via Unsplash

Det framkommer inte på Orijens hemsida hur fisken fiskas och en utvecklar inte heller vilken art det är tal om, men jag antar att en refererar till Alaska pollock (Theragra chalcogramma) som enligt WWF (Världsnaturfonden) utgör grundstommen i världens största fiske. Alaska pollock från nordvästra Stilla Havet ska en enligt WWFs Fiskguide avstå helt ifrån, eller vara avhållsam med att köpa. På Orijens hemsida anger en dock att fisken fiskas utanför North Vancouver Island, vilket en kan räkna till nordöstra Stilla Havet. I 2014 fick köp av Alaska pollock från nordöstra Stilla havet ”grönt ljus” hos WWF, år 2015 nämner inte WWF Alaska pollock i sin Fiskguide. Men när jag kollade igen 2017 verkar det tryggare än tidigare att välja denna fisk.

På Orijens hemsida har en till avsnittet om varifrån Orijens saltvattensfisk kommer, valt en bild på något som ser ut som trålad fisk. Med vetskap om att trålfiske är den vanligaste kommersiella fiskemetoden i världen, samt att MSC (Marine Stewardship Council) skriver att trålning är den enda fiskemetoden som bedrivs för fiske av Pollock i Alaskagolfen, kan en anta att trålning är en sannolik fiskemetod i denna kontext.

Keltic Seafoods Ltd som är leverantör av saltvattensfisk till Orijen, är certifierade av MSC som arbetar med miljömärkning och certifiering av hållbara fiskemetoder. I utgångspunkt skulle jag dock vilja ifrågasätta hur hållbart det någonsin kan bli att tråla fisk. Bifångsten vid Alaska pollockfiske utgör mellan 12 % av den totala fångsten (vilket gör fisket till ett av de mest hållbara i världen), men när en vet att denna fångst uppgick till 98.975 ton i 2012, ser en också att bifångsten uppgick till strax under 10.000- 20.000 ton samma år. Det ger en ekvivalens på minst 10 miljoner stycken Rosa stillahavslax á 1 kg (Stillahavslax är exempel på oönskad bifångst vid Alaska pollockfiske och arten rosa stillahavslax väger i genomsnitt mellan 1- 3 kg). Bifångst “landas” ofta inte ens, utan  dumpas i stället tillbaka död i havet. Hur reglementet för dumpning ser ut i Kanada vet jag dock inte.

Nötlever

Se Angus / Skotsk ko

Fläskkött

Ingen information hittad på Orijens hemsida

Sill (herring)

Viltfångad. Ingen mer information hittad på Orijens hemsida.


Sådär! Nu vet både jag och ni lite mer om vilka verksamheter jag stöttar genom att välja Orijen Regional Red. Ur miljösynpunkt kan jag anse mig nöjd i och med att alla animaliska produkter kommer från Kanada (Kortare resväg än 670 mil fågelvägen hade dock varit önskvärt). I förhållande till djurhållning väljer jag Kanadensisk lagstiftning framför många andra. Att skjuta vildsvin med armborst och trålfiske får dock stora minuspoäng.

Kom ihåg att dina val gör skillnad. Genom att veta ursprunget hos det en köper, kan en välja vilka typer av verksamheter en vill/inte vill stötta (detta gäller förstås all konsumtion). Vilket foder väljer du?


Ingredienser som utskrivna på Orijen Regional red påsen:
Färsk Benfri Angus kött (6%), färskt benfritt vildsvinskött (5%), färskt benfritt lammkött (5%), färsk nötlever (5%), Färskt benfritt fläskkött (5%), färsk grislever (5%), färsk hel sill (5%), färsk lammlever (5%), torkat nötkött (4%), torkat lammkött (4%), torkad sill (4%), torkad lax (4%), torkad Pollack (4%), färsk nötvåm (3%), färsk bison (3%), lammfett (3%), Färska hela ägg (3%), röda linser, kikärter, gröna ärter, gröna linser, sill olja (2%), ärtfibrer, jams, soltorkad alfalfa, pumpa, butternut squash, grönspenat, morötter. Red Delicious äpplen, Barlett päron. tranbär, blåbär, kelp, lakritsrot. Angelica rot, bockhornsklöver, ringblomma, söt fänkål, pepparmynta blad, kamomill, maskros, sommar kyndel, rosmarin.

*Informationen om varifrån dessa ingredienser härstammar är hämtad direkt från Orijens hemsida där de har valt att presentera ett antal av de producenter de handlar av. Informationen i den här texten baseras enbart på den information som finns tillgänglig på deras hemsida, samt ett utökat informationssök på de producenter som Orijen angett som sina partners. Det kan finnas förhållanden i produktionskedjan som inte redovisas eller som förbisetts av mig, vilka jag därmed inte känner till. I denna text har jag också utgått ifrån att påståenden som producenterna gör överensstämmer med verkligheten.

Har du funderingar kring Orijen Regional Red eller andra Champion Petfoodsprodukter kan du höra av dig till info@treeofpets.se som är svensk distributör.


¹ Ett koncept som bl.a. inkluderar variation av animaliska proteinkällor
² 50 procent av råvarorna som används för att göra Orijen kommer färska till fabriken


Ps. Kritiskt tänkande läsare kanske undrar om detta är ett sponsrat inlägg. Svaret är nej.

4 reaktioner på ”Trålfiske, vildsvinsjakt och foder från Orijen: Vad har hundmaten egentligen för ursprung?

 1. Fine lille Zita <3
  Så bra du er bevist på hva du kjøper til henne. Det finnes så mye "snusk" på markede, at det kan være vanskelig å gjøre gode valg.
  Tusen takk for kommentar inne hos meg, så den akkurat nå <3
  Og du, jeg svarte deg aldri på sist Viber-melding. Og nå har jeg ny mobil (den andre ble stjålet på søndag :( ), og jeg husker ikke hva du skrev sist. Men jeg skal maile deg på facebook snart. Det hadde vært så koselig hvis du ville kommet hit til oss en tur! Vi er veldig fleksible (siden jeg bare studerer uansett), så det blir ikke et problem å finne tidspunkt iallefall.
  Klem til deg

  Gilla

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s