Mikroplast definieras som plastpartiklar mindre än 5 mm. Och tro mig, de finns överallt. Kanske finns det till och med spår av de allra minsta mikropärlorna, i magen på dig och mig. Kanske framförallt i magen på dem som äter kött- och främst fisk. Fisken ser nämligen inte skillnad på en mikropärla och ett plankton som dansar i vågskvalpet. Följaktligen säger det bara MUMS och sen MUMS igen från dig då förstås: så har du kanske fått i dig miljögifter som ackumulerats i alla de mikroplastbitar som fisken ätit under sitt liv.
Vart kommer mikroplasterna ifrån?
Mikroplasten kommer från din tandkräm! Samt andra hygienprodukter som peeling, duschtvål, läppcerat och så vidare (det finns även andra källor- så som bildäck, konstgräs, kläder av plastmaterial etc.). Plasterna är så små att reningsverken inte klarar att fånga upp dem, vilket betyder att de sköljs rakt ut i våra hav. I en studie av sex stycken kosmetiska produkter återfanns mellan 4500- 94.500 stycken mikropärlor per 5 ml innehåll. 5 ml motsvarar omkring en ansiktstvätt.

Jag läste häromdagen att forskare vill förbjuda användningen av mikropärlor. Det låter som ett rimligt förslag, speciellt med tanke på att det enbart i Östersjön hamnar upp till 40 ton mikroplast per år. Intill regleringar kommit på plats behöver vi som konsumenter försöka ta ansvar för att inte medverka till denna monstruösa nedskräpning. Nedan följer tips på enkla förhållningssätt som hjälper dig på vägen.
Läs också: Går det att återvinna tandborsten i plast?
Tre enkla sätt att förhindra tillförsel av mikroplaster till naturen
- Ta för vana att läsa innehållsförteckningen på dina hygienprodukter. Om det står polyethylene, polyeten eller någonting annat med ”poly”, PE, terphthalate eller nylon i innehållsförteckningen innehåller produkten plast. Välj en annan produkt.
- Om du är osäker- be butikspersonalen där du handlar om att hjälpa dig välja produkter utan mikroplast.
- Om du ska köpa en produkt som du vet är gjord av plast, välj bioplast tillverkad av mjölksyra eller stärkelse i den mån det är möjligt. Då vet du att inga mikroplaster blir kvar i naturen när produkten har gjort sitt.

Kort om plaster som är snällare mot miljön
Bioplast
Plast som inte tillverkats av råolja, men i stället av mjölksyra, stärkelse eller etanol från sockerrör kallas för bioplast. Bioplast är inte nödvändigtvis synonymt med nedbrytbar plast. Därför delas dessa plaster in i två underkategorier: biologiskt nedbrytbara, och icke- biologiskt nedbrytbara.
Icke- biologiskt nedbrytbar bioplast
Ett exempel på bioplast som inte är biologiskt nedbrytbar är biopolyeten/ grön PE, som inte är helt så ”grön” egentligen. Biopolyeten görs på etanol från sockerrör. Sockerrör är en förnyelsebar råvara och grön PE är således bättre än plast tillverkad av råolja. Men den färdiga biopolyetenplasten har dock samma egenskaper som plast från fossila råvaror och kan således inte brytas ned helt.
Biologiskt nedbrytbar plast ♡
En plast är nedbrytbar om den bryts ned av levande mikroorganismer. Plast som är gjord på stärkelse eller mjölksyra är biologiskt nedbrytbar, vilket betyder att du kan kompostera den om du vill och har tillgång till en kompost.
*mikroplast upp till 1 mm i storlek
Jättebra text!! Jag letar just nu fakta om just mikroplaster till min egen blogg. Länkar till dig, eller ber dem läsa din blogg
GillaGilla
Hej! Å så bra- det är verkligen något vi behöver råda bot på. Måste kolla in fin blogg också:) tack för att du tog dig tid att kommentera och för att du bryr dig!!
GillaGilla
Det är klart jag gör. Bloggen är ju bra och lärorik. Heja dig! <3
GillaGilla
Ska följa ditt råd och läsa innehållsförteckningen. Som vanligt ett bra och tänkvärt inlägg. :)
GillaGilla
Vad roligt att du fortfarande följer bloggen. Gör det- det gör skillnad <3
GillaGilla