Mikroplaster: ett problem av enorma proportioner

Mikroplast definieras som plastpartiklar mindre än 5 mm. Och tro mig, de finns överallt. Kanske finns det till och med spår av de allra minsta mikropärlorna (eng. microbeads)*, i magen på dig och mig. Kanske framför allt i magen på dem som äter kött- och främst fisk. Fisken ser nämligen inte skillnad på en mikropärla och ett plankton som dansar i vågskvalpet. Följaktligen säger det bara MUMS (och sen MUMS igen från dig då förstås: så har du kanske fått i dig miljögifter som ackumulerats i alla de mikroplastbitar som fisken ätit under sitt liv).

Vart kommer dessa mikroplaster ifrån? Din tandkräm! Samt andra hygienprodukter som peeling, duschtvål, läppcerat och så vidare. Plasterna är så små att reningsverken inte klarar att fånga upp dem, vilket betyder att de sköljs rakt ut i våra hav. I en studie av sex stycken kosmetiska produkter återfanns mellan 4500- 94.500 stycken mikropärlor per 5 ml innehåll. 5 ml motsvarar omkring en ansiktstvätt.

Den här glasburken rymmer 15 ml- tillräckligt för tre ansiktstvättar. Tändsticksask för skala.
Den här glasburken rymmer 15 ml- tillräckligt för tre ansiktstvättar. Tändsticksask för skala.

Jag läste häromdagen att forskare vill förbjuda användningen av mikropärlor. Det låter som ett rimligt förslag, speciellt med tanke på att det enbart i Östersjön hamnar upp till 40 ton mikroplast per år.

Intill regleringar kommit på plats behöver vi som konsumenter försöka ta ansvar för att inte medverka till denna monstruösa nedskräpning. Nedan följer tips på enkla förhållningssätt som hjälper dig på vägen.

 Tre enkla sätt att förhindra direkttillförsel av mikroplaster till naturen

  1. Ta för vana att läsa innehållsförteckningen på dina hygienprodukter. Om det står polyethylene, polyeten eller någonting annat med ”poly”, PE, terphthalate eller nylon i innehållsförteckningen innehåller produkten plast. Välj en annan produkt.
  2. Om du är osäker- be butikspersonalen där du handlar om att hjälpa dig välja produkter utan mikroplast.
  3. Om du ska köpa en produkt som du vet är gjord av plast, välj bioplast tillverkad av mjölksyra eller stärkelse i den mån det är möjligt. Då vet du att inga mikroplaster blir kvar i naturen när produkten har gjort sitt.
Jag trodde inte det var sant när jag insåg att ”microcrystals” är synonymt med plast

*mikroplast upp till 1 mm i storlek


Kort om plaster som är snällare mot miljön

Bioplast

Plast som inte tillverkats av råolja, men i stället av mjölksyra, stärkelse eller etanol från sockerrör kallas för bioplast. Bioplast är inte nödvändigtvis synonymt med nedbrytbar plast. Därför delas dessa plaster in i två underkategorier: biologiskt nedbrytbara, och icke- biologiskt nedbrytbara.

Icke- biologiskt nedbrytbar bioplast

Ett exempel på bioplast som inte är biologiskt nedbrytbar är biopolyeten/ grön PE, som inte är helt så ”grön” egentligen. Biopolyeten görs på etanol från sockerrör. Sockerrör är en förnyelsebar råvara och grön PE är således bättre än plast tillverkad av råolja. Men den färdiga biopolyetenplasten har dock samma egenskaper som plast från fossila råvaror och kan således inte brytas ned helt.

Biologiskt nedbrytbar plast ♡

En plast är nedbrytbar om den bryts ned av levande mikroorganismer. Plast som är gjord på stärkelse eller mjölksyra är biologiskt nedbrytbar, vilket betyder att du kan kompostera den om du vill och har tillgång till en kompost.


PS.

Har du hund eller katt? Var alert! Bajspåsar säljs gärna som ”gröna”, ”eco-friendly”, ”nedbrytbara”, ”komposterbara” och det ena med det tredje. Men om en läser vilken plast de är gjorda av kan påståendena ofta vara en sanning med modifikation. Påsarna verkar inte sällan innehålla tillsatsämnen som på teknisk väg kan fördela den i mindre bitar genom exponering för UV-ljus. Fragmentering till mindre plastbitar är inte detsamma som biologiskt nedbrytbar, som betyder nedbrytning till koldioxid och vatten. Står det polyethylene, polyeten eller någonting annat med ”poly”, PE på påsen så är den inte biologiskt nedbrytbar.

Ikonen till appen

Har du smartphone? Låt gratisappen Beat the microbead Warning: Plastics inside! hjälpa dig att välja rätt. Finns inte produkten du sökte på omtalad i appen kan du också hjälpa oss andra genom att lägga in den.

Annonser

3 thoughts on “Mikroplaster: ett problem av enorma proportioner

  1. Ska följa ditt råd och läsa innehållsförteckningen. Som vanligt ett bra och tänkvärt inlägg. :)

    Gilla

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s