Länge leve hallonbössan!

Lingonveckan. Montan. Mensen. Kalla den vad du vill-  en med livmoder får den omkring en gång i månaden fram till klimakteriet. Det känns fortfarande som att det är lite tabu att skriva om – men det struntar jag i för jag har en fantastisk nyhet (även om det inte egentligen är en nyhet, då det finns dokumentation om den redan från slutet av 1800-talet)! Och den stavas kort och gott m.e.n.s.k.o.p.p.

Varför menskopp?

En menskopp är en klockformad kopp gjord av medicinsk silikon (i alla fall min som kommer från Mooncup) som samlar upp mensen under dagen i stället för att absorbera den som en tampong gör. Fördelarna med att bruka den är många  framförallt för användaren, men också för miljön. Vilken bonus!

Hälsa och välbefinnande

  • Du kan använda menskoppen under hela mensen. Både dagar du blöder mycket och dagar du blöder mindre. Den torkar inte ut slemhinnorna.
  • Många menskoppar har markeringar på koppen så att du kan se hur mycket du faktiskt blöder, vilket kan hjälpa dig att upptäcka om din mens förändras.
  • Det finns inget bevisat samband mellan användning av menskopp och TSS (Toxic shock syndrome), vilket i och för sig är en ovanlig sjukdom, men som har hög dödlighet om den inte behandlas. TSS är också känd som tampongsjukan, grundat att samband påvisats mellan användning av tampong och TSS utbrott.

Jag själv upplever att den är behagligare att använda än det någonsin varit med tamponger. Det grundar sig nog i att en inte behöver föra upp den lika långt som en gör med tampong.

Vid mensverk (och vid alla andra tillfällen) kan det vara skönt att ha någonting mjukt och varmt på magen. Här är världens finaste, mjukaste katt Izzy porträtterad. Bilden är tagen när hon höll mig sällskap vid tentaförberedelse för omkring tre år sedan.

Ekonomi

  • En menskopp kostar ungefär 300 sek och kan användas i upp till tio år. En ask med 16 st ekologiska tamponger kostar omkring 29 sek. Använder man två askar per menscykel blir kostnaden 6.960 sek över en tioårsperiod. Bindor ligger på omkring samma pris som tamponger.

Enligt detta räkneexempel skulle en spara in kostnaden för menskoppen på omkring fem månader. Enligt samma exempel  skulle en spara 6660 sek på tio år om en valde menskopp framför tamponger eller bindor.

Miljö

  • Bomull kräver hård bevattning. Det behövs omkring 20.000 liter vatten för att producera 1 kg bomull. Ett känt exempel på vad detta kan innebära är hur intensiv bomullsodling i princip torkade ut hela Aralsjön (som tidigare var världens fjärde största sjö) belägen på gränsen mellan Kazakhstan och Uzbekistan. I tillägg gödslar och besprutar man ofta bomullsodlingar, vilket också har negativ inverkan på kringliggande ekosystem.

Den övre kartan visar Aralsjöns utbredning år 2000. Den nedre visar hur den såg ut i 2014. Den tunna svarta linjen i båda kartorna indikerar ungefärlig strandlinje år 1960. Båda kartor är producerade av NASA.
Den övre kartan visar Aralsjöns utbredning år 2000. Den nedre visar hur den såg ut i 2014. Den tunna svarta linjen i båda kartorna indikerar ungefärlig strandlinje år 1960. Båda kartor är producerade av NASA.
  • I genomsnitt får svenska kvinnor sin sista mens vid 51 års ålder. Detta innebär att många har mens cirka en gång i månaden i omkring 35 år. Det resulterar i att runt 10.000 sanitetsartiklar (tamponger/bindor) per kvinna hamnar på soptippen under den tiden! Ej att förglömma är all plast som dessa produkter också är paketerade i.

Denna video är sammanfattar poängen väldigt bra. Rap-style!

Tre saker jag önskar att någon hade nämnt innan jag började med menskopp

  1. Det tar troligen upp till en vecka innan du och menskoppen blir vänner.
  2. Det är OK att förkorta det lilla ”handtaget” genom att klippa av en bit om det skapar obehag.
  3. Om den gör ont att ta ut beror det troligen på att vakuum bildats. Lätta på vakuumet och det går bra.

Den här videon presenterar hur man använder en menskopp (Just det här är Mooncup, men det är principiellt det samma för alla menskoppar):

Känner du dig fortfarande inte helt redo för att börja med menskopp, lova att vara snäll mot din punani och köp ekologiska tamponger (för hon vill inte ha bekämpningsmedel direktinjicerat) och ekologiska bindor eller tygbindor.

Jag tycker att till exempel Jordklok.se har ett bra sortiment av både bindor och tamponger. Fråga också dina vänner om vad de vet om användning av menskopp – jag kan garantera att flera redan äger en utan att du vet om det.

Med tillönskningar om en bra lingonvecka

Annonser

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s