Maten och moralen

Jag har varit vegetarian sedan jag var åtta år gammal. Jag blev åtta i december 1995 och på den tiden mötte jag i princip ingen annan som var vegetarian. Idag har flera av mina bästa vänner kommit längre än mig och är veganer. Jag läste faktiskt också häromdagen att var tredje svensk äter vegetariskt flera gånger i veckan idag. Vilken härlig utveckling:)

Jag tror att fler som växer upp skulle avstå kött och fisk, om deras föräldrar tillät dem. För barn vill inte orsaka djur lidande eller döda djur. Barn vill klappa och leka med djur. Så enkelt är det. Hade inte min mamma respekterat mitt val även om jag bara var åtta år, så hade jag nog aldrig förlåtit henne. Mamma jag älskar dig för att du accepterade mitt beslut. Jag hoppas att mamman i videon nedan också gjorde det.

En av mina goda väninnor Ragnhild är vegan och fick för omkring två och ett halvt år sedan en fantastisk, frisk pojke som fortfarande idag utvecklas fullt normalt (du kan läsa Ragnhilds blogg här). Men det är sant, det är någonting som är annorlunda med honom jämfört med många andra barn. Han kommer nämligen aldrig behöva gråta vid middagsbordet vid insikten att det han har på tallriken tidigare har varit en tänkande, kännande, levande varelse.

Ovan nämnda pojke och Zita är nästan exakt lika gamla. På denna bild var de båda bara 10 månader gamla och vi hade haft Zita i en månad.
Ovan nämnda pojke Sidikou Samuel och Zita är nästan precis lika gamla. På denna bild var de båda bara 10 månader gamla och vi hade haft Zita i en månad.

Frågan är dock större än enbart (om än så viktigt) djurvälfärd. Idag är jag vegetarian inte bara för att jag är glad i djur, utan också för att jag älskar vår planet. Det finns så många goda grunder till att leva som vegan eller vegetarian att de inte går att ignorera. Konkret handlar det om att djurhållning för matproduktion förorenar våra hav, leder till osäker matförsörjning, regnskogsskövling och en förhöjd växthuseffekt (för en mer filosofisk vinkel rekommenderar jag varmt den utredande artikeln Industrial farming is one of the worst crimes in history som publicerades i The Guardian tidigare i höst).

Inför klimattoppmötet i Paris i december där världens ledare ska enas om ett nytt globalt klimatavtal som ska gälla från 2020 hoppas jag därför att de tar frågan om lantbruksdjur på allvar.

Jag vill uppmana er alla – oavsett matpreferens, att se Cowspiracy. Jag tror att det är den viktigaste dokumentären från 2015. Kanske den viktigaste som släppts på årtionden. Den finns att se på Netflix. Den fick mig att vilja gå ett steg längre.

6 reaktioner på ”Maten och moralen

 1. Åh, vilket bra inlägg. Jag är också evigt tacksam mot min mamma som låt mig hållas när jag inte ville äta djuren som 4-åring. Jag har inte ätit några djur sedan dess, men visst har påtryckningarna från den vuxna omgivningen varit påfrestande under uppväxten.
  Jag önskar dig en fin dag! :)

  Gilla

 2. Hej Cajsa!
  Ett fantastiskt informativt blogginlägg. Du vet vad du pratar om, det märks! Kul med din mamma. Jag har själv en vuxen dotter som när hon var väldigt liten vägrade äta kött. Jag tvingade inte henne heller att äta utan jag köpte quorn och fixade med annat. Såg till att hon, när hon började lågstadiet, slapp äta kött i skolan osv. Hon är vegan idag och jag är vegan tack vare henne. Jag blir så arg när jag hör unga människor beskriva hur deras föräldrar tvingar dem till att äta kött hemma!!
  Nog om detta. Det verkar som om du skriver om ämnen som intresserar mig. Jag följer din blogg fr.o.m. nu.
  Love and Light
  Pia

  Gilla

  1. Hej Pia,
   Vad roligt att du tyckte om inlägget:) Ja, det är så viktigt att respekt går bägge vägar mellan förälder och barn. Så otroligt fint att du stod upp för din dotter och att du ställer upp för klimatet idag. Heja!

   Gilla

 3. ♡♡ søte bildet av S og Zita! Det var så fin ferie vi hadde hos dere.
  Og veldig fint innlegg. Jeg tror det er SÅ viktig og støtte barn i å være empatiske, snille små vesner, istedenfor å ‘kjøre over’ de og følelsene dems. Og ‘unnskylde’ maten som står på bordet med at det er normalt og derfor helt greit. Når det langt fra er greit!!

  Gilla

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s