DIY läppbalsam med sheasmör

Idag har jag ekologiskt läppbalsam på mina läppar. Det känns nämligen lite ofräscht att smöra in sig med fossil råolja.


Idag har jag alltså ekologiskt läppbalsam på mina läppar. Förhoppningsvis är det snart på allas. Läppsyl och läppbalsam en köper i handeln innehåller nämligen ofta mineraloljor i stället för vegetabiliska oljor. Namnet är vilseledande då denna typ av olja inte ens innehåller några mineraler. Oljan kallas ibland också för vaselin, paraffin eller petroleum. Med andra ord har den fossilt ursprung- den utvinns alltså ur den samma råolja som används till till exempel bilbränslen och för att tillverka plast. Det känns varken så fräscht eller miljövänligt.

Läppbalsam – gör det själv

Det är enkelt att göra din egen läppbalsam upptäckte jag nyligen. Det är bara att smälta samman ingredienserna över vattenbad och sedan hälla över i en passande behållare. Prova du också:

 • 1/5 ekologiskt bivax (du kan också använda vegansk vax)
 • 1/5 ekologiskt kakaosmör
 • 1/5 kallpressat ekologiskt sheasmör
 • 2/5 ekologisk kallpressad vegetabilisk olivolja (i efterhand ångrade jag lite att jag tog olivolja då jag inte är så glad i doften. Nästa gång kommer jag därför att byta ut olivoljan mot kokosolja).

Läs också: DIY ekologisk tassalva till din hund.

Min kära är beroende av sitt petroliumbaserade läppbalsam, vilket gör honom till världens bästa läppbalsam-testperson! Jag får återkomma med juryns utlåtande:) Jag själv tyckte i alla fall att läpparna blev pussvänliga! Det var ju tur, för vi vet ju alla att en kyss förlänger livet.

Önskar er en härlig måndag:)


 • Bivax ger fasthet och konsistens till hudvårdsprodukter.
 • Kakaosmör innehåller E- vitamin och verkar lugnande på huden. Den är speciellt användbar till torr hud.
 • Olivolja /Kokosolja har antiseptisk och mjukgörande verkan.
 • Sheasmör binder fukt till huden, ger naturligt UV- skydd och är antiinflammatoriskt.

2 reaktioner på ”DIY läppbalsam med sheasmör

  1. Jag vet det är toppers:) Jag har bytt ut hudkräm mot kokosolja, men tror det blir en hemmagjord bodybutter härnäst. Tack för kommentar och hoppas jag vinner på din give-away ;) Veldig flott <3

   Gilla

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s