Julklappsspelet – Den hållbara versionen

julklappsspel Julgran hållbar jul
Roberto Nickson | Unsplash

Ingen hög med julklappar under granen

Det är många år sedan vi i min familj slutade köpa julklappar till varandra. Vilken njutning att slippa springa runt som någon galning från affär till affär i förjulstider! Under åren har det dock spelats en del julklappsspel i familjens hus och hem. Förutsättningen som satts är att alla juldeltagare ska komma till bordet med en sak till ett värde av omkring 50- 100 kr för att få vara med och spela. Resultatet är att en vunnit allt möjligt krimskrams genom åren (med ett fåtal ljus i mörkret). Men i år firar vi jul hemma hos mig och Jo och jag har därför tagit mig friheten att införa en ny variant av julklappsspelet.

I år ska alla deltagare medtaga någonting fint eller användbart som de redan har hemma. Någonting som av en eller annan grund aldrig blir använt och istället ligger skräpar i ett skåp, till ingens nytta. Föremålet skall också uppfylla kriteriet att det är troligt att minst en annan person vid bordet skulle uppskatta föremålet.

Faktum är att jag hittade ett par saker hemma som jag aldrig använder men som utgör fina presenter. Så jag slänger med alltihop, så tror jag att de andra kommer bli extra glada (om ni övriga deltagare läser detta- ett bidrag per person räcker!).

julklappsspelet julklapp hållbar jul
rawpixel | Unsplash

Julklappsspelet 2.0 – Så här spelar vi

Förberedelser

🎄 Målet med spelet är att få så många julklappar som möjligt
🎄 Förutsättningar för att spela är en tärning och ett tidtagarur.

Regler

🎅 Alla klappar läggs (inslagna) mitt på bordet där alla deltagare sitter
🎅 Alla kastar tärningen i tur och ordning för att avgöra vem som börjar spelet. Högst siffra börjar.
🎅 När en slår en 1:a eller 6:a får en välja ett av paketen som ligger på bordet. Slås ett nummer mellan 2 – 5 går turen vidare direkt.
🎅 När alla julklappar har delats ut från mitten sätts stoppklockan på valfri tid (vi brukar köra i 10 min). Klockan skall därefter gömmas så att ingen vet hur lång tid det är kvar av spelet.
🎅 Spelet fortsätter, men nu skall en i stället för att ta en klapp från border, ta från de andra medspelarna.
🎅 När klockan ringer får alla behålla de julklappar de har framför sig.


Vad är era tips för ett hållbart julfirande? :)

6 reaktioner på ”Julklappsspelet – Den hållbara versionen

 1. Hej igen, jag kan säga att din ide med en varsin julklapp som man redan har hemma – den är förträfflig. Så nu finns minst ett hus till som spelar julklappsspel och kör lite bra återbruk av prylar :-) Tack för tipset! /Anni

  Gilla

  1. Hej Anni,
   Å vad kul att du tyckte om idén :) Jag är säker på att dina kära också kommer göra det.

   Enligt mig blir det nästan roligare så här, då alla kan fundera på om popcornkastrullen alla väntat på att ärva plötsligt ligger där, inslagen på bordet!

   Allt gott till dig:)

   Gillad av 1 person

 2. For en god ide!!! Det er veldig ilke hvor mye nytt vi hele tiden kjøper.. og jeg er ikke selv flink til å ikke gjøre det. Men jeg blir mer bevist hele tiden. Kjøpte mange gaver i S sin kalender, og prøvde så godt jeg kunne å kjøpe nyttige ting. Klær kjøper jeg øko til han, leker vil jeg helst ha i tre ikke plast.
  Til jul får mamma og pappa vegansk kokebok, søster får frukt/grøntposer fra deg, og brødrene må jeg tenke mer på :)

  Gilla

 3. Men hej, vilken trevlig traditon! Jag satt med ett stort leende genom hela inlägget. Och ditt påhitt att ta något från sitt eget hem som man iaf inte använder och ge till någon man vet behöver eller på annat sätt kommer uppskatta den var ju underbar!
  Jag har ju miljoner saker jag inte använder. Kanske ska slå in i julklappar och skänka till någon välgörenhet?
  Allt gott!
  Pia

  Gilla

  1. Hej Pia och vad kul att du tyckte om inlägget! Min syster har redan girigt klämt på julklapparna och verkar lika glad som om de hade vart sprillans nya, så det är kul:)

   Det är en jättebra idé att skänka till välgörenhet <3 Det kan gott hända att det finns något lokalt initiativ där du bor:) Jag försöker också tänka på utsatta människor kring jul, då det är en tid som de ofta känner sig mer utsatta.

   Namaste

   Gillad av 1 person

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s