De sista biologiskt nedbrytbara bajspåsarna i Sverige såldes för 89 kr (Uppdaterad)

nidhin-mundackal-281287.jpg
Foto: NIDHIN MUNDACKAL från Unsplash

Inlägget är uppdaterat 26 september 2016.

Det är officiellt! Jag har köpt det sista paketet av de enda biologiskt nedbrytbara bajspåsarna till hund som Sverige har att uppbåda: Earth rated compostable poop bags. RIP. På min förfrågan till Tree of Pets (distributör av Earth Rated) om varför de inte tar in de komposterbara påsarna, fick jag till svar att de hoppas att Earth Rated komposterbara påsar åter ska finnas i butik inom ett halvår.  Detta hade ju förenklat en hel del med tanke på att jag vet att både Arken Zoo, Grizzly Zoo och My One (säkerligen många fler) har Tree of Pets som distributör. När de börjar ta in dem igen vet jag att i alla fall QURTS kommer börja sälja påsarna. Det var nämligen där jag hittade de Earth Rated- påsar som nu tycks vara utrotningshotade. Nu har jag fått besked av Tree of Pets att de har börjat ta in dem igen. Nu finns de också åter i lager (och är dessutom prissänkta) HÄRLäs vidare för att se vilka påsar jag använder idag.

I ett land med så många miljövänner är det högst ofint att det ska vara så svårt att hitta en sketen bajspåse som inte skräpar ned vår planet

LÄS OCKSÅ: Hundmat, trålfiske och vildsvinsjakt

Earth Rated säger själva att deras  vita, komposterbara påse är den enda i deras sortiment som är komposterbar och tillverkad av 100% växtstärkelse (som är helt biologiskt nedbrytbart). De andra varianterna innehåller i stället tillsatser som bryter ned plasten de består av till mikroplaster som aldrig försvinner. I ett land med så många miljövänner är det högst ofint att det ska vara så svårt att hitta en sketen bajspåse som inte skräpar ned vår planet. Lita på mig, jag har letat! En kan ju inte tro att det är sant tänker du. Det gjorde jag också. Men det verkade nästan inte bättre – fram till nu!

LÄS MER: Mikroplaster: ett problem av enorma proportioner

eartrated

Den oändliga jakten

Jag har under flera månader kontaktat alla möjliga återförsäljare med frågor om vad deras bajspåsar egentligen är gjorda av. Efter många ledsna miner kan jag nu, glad i hågen meddela att Eukanuba nedbrytningsbara hundpåsar visat sig vara gjorda på enbart stärkelse, medan BioBag Compostable Dog Waste bags är gjorda av stärkelse, cellulosa och vegetabilisk olja. Hurra! Eukanubas nedbrytningsbara påsar har utifrån min förståelse dessvärre gått ur produktion per idag. MEN, du kan fortfarande köpa BioBags  HÄR. Jag själv använder BioBags idag, för de är mycket billigare än Earth Rated- påsarna.

biobag
Foto: jordklok.se

LÄS OCKSÅ: DIY clicker till hundträningen

Marknadsföringens kraft

En kan fort förledas att tro att hundpåsar som marknadsförs som »miljövänliga«, »biologiskt nedbrytbara«, »eco« eller »gröna« skulle vara 100 % biologiskt nedbrytbara – men så är det oftast inte. Därför har jag summerat en lista över alla dessa hundpåsar som jag själv hittade under jakten på en påse som är snällare mot miljön.

Här hittar du den fullständiga sammanställningen: Bajspåsar med innehållsförteckning

För mig börjar det bli mer och mer uppenbart hur viktigt det faktiskt är att kontrollera ursprunget på det en handlar. Därför tänkte jag att ni skulle uppskatta att slippa göra just det här skitjobbet ; )

Med detta önskar er och era fyrbenta vänner en fantastisk start på veckan♡


Ps. Kritiskt tänkande läsare kanske undrar om detta är ett sponsrat inlägg. Svaret är nej. Jag puffar ibland för initiativ och produkter som jag anser är värda att uppmärksamma, dock utan ersättning eller andra band till företagen.

6 reaktioner på ”De sista biologiskt nedbrytbara bajspåsarna i Sverige såldes för 89 kr (Uppdaterad)

  1. Hej Ivar och tack för din kommentar! Jag såg att påsarna från Clas Ohlson är godkända enligt EN 13432, vilket är jättebra. Men utifrån min förståelse är de dock ändå tillverkade av plast och kan därför bara brytas ned biologiskt i industriella anlägg. Därför väljer jag påsar som är helt och hållet gjorda på växtstärkelse, så slipper jag plasten helt. Men absolut, dessa är ett LÅNGT bättre alternativ än ”vanliga” hundpåsar! Tack för tipset. Glad midsommar:)

   Gilla

 1. Vad roligt att du skriver om det här Cajsa! Jag har tänkt mycket på det här sen vi skaffade hund i våras. Det är ju så lätt att tappa en påse i skogen och sen ligger de där i en evighet. Jag har sett många i skogen och ingen vill ju plocka upp, särskilt inte om det är innehåll i påsen.. Jag tycker att det vore befogat att alla påsar som säljs av djuraffärer i Sverige ska vara komposterbara (Inte biologiskt nedbrytbara – bra redogörelse du har gjort om detta!). Ska vi starta en kampanj??

  Gilla

  1. Hej Lisa och tack för din kommentar! Meningen är nog inte egentligen att de ska kastas ute i skogen oavsett (vet inte om det var det du tänkte på?), utan vinsten för miljön är nog snarare att det inte blir någonting kvar av dem om de skulle hamna på soptippen (samt att de har förnyelsebart ursprung givetvis). Men jag är helt enig, jag tycker också att alla djurbutiker borde ta sitt ansvar och sälja växtbaserade påsar i stället för sådana som är gjorda på olja! I mitt lilla inlägg har jag endast listat de påsar som jag hittat som marknadsförs som reko. Men det verkar finnas sjukt många alternativ som inte ens gör anspråk på att vara ok för miljön.

   Jättekul om vi kunde göra någonting av det tillsammans, absolut! Det är mycket möjligt att du är mer uppfinnelserik än mig. Vi kan gärna höras vidare om du vill, Jag finns på kontakt@gronamoment.se

   :)
   Ps. du inspirerade mig till att starta en musikhjälpen bössa igår :)

   Gillad av 1 person

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s