7000 ton sopor i toaletten: Vi orkar helt enkelt inte bry oss

bajamaja toalett skräp
Amy Reed | Unsplash

Varje vecka slängs 30 ton skräp i avloppet-  enbart i Stockholm. Svenskarna spolar tillsammans ned omkring 7000 ton sopor i toaletten varje år. Ursäkta, va?! Enligt Nyheter24 spolar 60% av svenskarna ned skräp i toaletten. Anledningen? Vi orkar inte göra rätt.


Varför bör vi orka bry oss?

Miljö, vattenkvalitet och energi

Det går inte att utvinna energi genom förbränning av de blöta sopor som kommer från våra reningsverk. När soporna bränns ”kostar” de istället energi. Sopbergen blir också större genom att spola ned skräp i toaletten till fördel för att källsortera det. Blött skräp är helt enkelt inte så lätt att bränna läggs därför ibland på deponi. Men först fastnar allt skräp i reningsverken, vilket medför risk för att helt orenat vatten släpps direkt ut i våra vatten.


Det som är mest frekvent spolas ned felaktigt i toaletten är

  • Tops
  • Bindor & tamponger
  • Våtservetter

Folk spolar också ned helt störda saker. För att nämna några exempel

  • Passet
  • Mobiltelefonen
  • Hamstern

gronamoment.se skräp i toaletten
Ricky Kharawala | Unsplash

Respektera det som lever

Nagellacksborttagning och aceton dödar bakterier och andra mikroorganismer som äter upp smuts i avloppsvattnet. Därför ska detta inte spolas ned i toaletten eller handfatet, utan hanteras som farligt avfall.

Läkemedel bryts inte ned i avloppsverket, utan följer med det renade vattnet direkt ut i våra vattendrag och hav. Väl där påverkar läkemedlen fiskarnas beteendemönster och utgör ett hot mot hela akvatiska ekosystem. Apoteken är pliktiga att ta emot läkemedel, så lämna in era gamla tabletter eller vad det kan vara till dem, så sköter de resten.

Det spelar roll. Det enda som ska ned i vårt avloppsvatten är 5 saker:

  1. Kiss
  2. Bajs
  3. Kräks (om en skulle ha sådan otur)
  4. Blod
  5. Toalettpapper

Jag själv har två soptunnor på badrummet där jag sorterar biologiskt nedbrytbart avfall och restavfall. Det måste ju tydligen vara bekvämt att göra rätt. Plast och andra förpackningar får dock följa med till sorteringen i köket.

Snipp snapp snut, så var nedskräpningen slut!

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s