DIY deodorant (utan aluminium & parabener) till hen

Det är superenkelt att göra er deodorant själva. Dessutom är det sjyst mot plånboken och hälsan- jag ska berätta varför! Efter det kommer jag att presentera det recept jag använder mig av när jag gör deodorant hemma. Sen är det bara att tuta och köra.

Aluminium och parabener

Kommersiella antiperspiranter (och deodoranter som kallas antiperspirant deodorant) innehåller aluminium. Jag tappade faktiskt hakan när jag läste det eftersom det fortsatt inte är uteslutet att överexponering för aluminium kan vara cancerframkallande och potentiellt knutet till Alzheimers.

Aluminium fungerar som en antiperspirant och förhindrar svettning genom att blockera svettkörtlarna. Enligt norska VKM (Vitenskapskomiteen for mattrygghet) riskerar en genom daglig användning av kosmetiska produkter (som t.ex. läppstift och vitgörande tandkräm) i kombination med naturligt matintag, få i sig mellan 15 och 50 gånger mer aluminium per vecka än det som anses riskfritt (riskfritt räknas som 1 – 2 mg aluminium per kilo kroppsvikt, per vecka). Den största delen av detta överskott av aluminium exponeras en för genom användningen av antiperspirant. De som rakar eller vaxar sig under armarna och använder antiperspirant kan stoltsera med de allra högsta halterna av aluminium i kroppen.

faktaruta deo

Både deodorant och antiperspirant innehåller också konserveringsmedel. Ett annat namn för dessa konserveringsmedel är parabener. I våra hygienartiklar (såsom shampoo, kosmetika och flytande tvål) är metylparaben (E218), etylparaben (E214), propylparaben (E217) och butylparaben vanligast förekommande. Av parabenfamiljens medlemmar brukar propylparaben (E217) och butylparaben vara minst omtyckta eftersom dessa parabener har påvisats hormonstörande för både kvinnor och män.

Men jag vill ju inte lukta usch ändå…

Jag har den senaste tiden använt den ekologiska deodoranten Deolicious ekologisk deodorant som fungerar som en pasta som en tar på fingret för att sedan applicera under armhålan. Den luktar fräscht när jag tar den på, men den avger ingen doft under dagen. De första två veckorna tyckte jag inte att den fungerade så bra. Det sägs dock att en ibland behöver ge kroppen tid till att omvändas till naturligt, så jag gjorde det och nu upplever jag inte att jag luktar äckligare än någon annan. Säkert skönt för min sambo framförallt.

Deolicious deodorant som jag använt och tycker om. Den andra större burken utan märkning innehåller min egen hemmagjorda deodorant.

Jag har hur som helst insett att det är väldigt enkelt att göra hemmagjord deodorant, så nu när min deo tog slut har jag gjort ny själv. Det är väldigt enkelt:

Recept på 60 ml deodorant

 • 1 msk kokosolja
 • 1 msk sheasmör
 • 2 msk potatismjöl
 • 1 msk bikarbonat utan aluminium
 • 5-10 droppar eterisk olja med doft av Tee-tree (valfritt)

Gör så här:

Blanda kokosolja, sheasmör, potatismjöl och bikarbonat i en skål och smält blandingen över vattenbad under omröring tills massan blivit slät. Ta av skålen från värmen och droppa om du vill i mellan 5- 10 droppar eterisk olja med den doft du gillar bäst (citrongräs, tee-tree eller lavender brukar vara poppis i deosammanhang har jag förstått). Rör om och häll upp i en glasburk som passar (Jag använde denna). Ställ in den i kylen tills massan stelnat. Mina damer och herrar och alla er andra- er deo är nu klar att användas.

Lär dig också göra DIY läppbalsam

Vid applicering använder jag ungefär en ärtstor klick per armhåla. Efter rakning kan en med fördel vänta ett par minuter innan applicering, då det ev. kan svida lite av bikarbonaten annars. Applicera igen vid behov. Deodoranten förvaras i rumstemperatur. Skulle den bli rinnig grundat hög värme- låt den svalna i kylen.

Luktar i alla fall inte illa som en gorilla

Hoppas att ni också vågar prova! Förutom att denna deo är billigare, fri från konstigheter, inte producerar skräp och bara tar några minuter att göra är det ju också så tillfredsställande att producera något själv:) Jag har köpt kokosolja, sheasmör och eterisk olja på Organic Makers, men kokosolja kan också köpas på en vanlig matvarubutik. Sheasmör och eterisk olja räknar jag med att ni kan hitta i en välsorterad hälsokostbutik eller ekobutik. Gör ni inte det: skit i det och gör en deodorant på enbart kokosolja, bikarbonat och potatismjöl- det funkar det med.

Ha en stålande fortsättning på dagen:)

Smell you later!

9 reaktioner på ”DIY deodorant (utan aluminium & parabener) till hen

 1. Åh, er alt for sløv til å sjekke ingredienslista på sånt som skal ligge lenge på huden. Har deo fra Lush, og jeg liker den – selv om den er tørr og av og til får armhulene til å svi litt. Hehe. Kremvariant hadde vært ypperlig, så må lete etter noe som den du har – eller lage selv. En gang. Hvorfor kan ikke alle produsenter bare være snille og produsere ting som faktisk er bra for kroppen??

  Gilla

  1. Hej och tack för dina tankar! Jag är helt enig! Det är ett skit att företagen inte tvingas ta ansvar för vad de producerar och säljer till oss konsumenter. Tidigare kommentator Ragnhild använder en deo från Dr. Organic sa hon. Jag kan tänka mig att hon har köpt den online eller i Norge sedan det är där hon bor. Kanske det kunde vara ngt att testa? Annars tog det omkring 5min att röra ihop denna egna deo. Jag har inte så bra översikt över Lush förutom att jag vet att deras produkter inte är djurtestede- vilket förstås är bra!

   Gilla

 2. Veldig fint innlegg! Og viktig, det er utrolig skummelt med alt som gjemmer seg i det vi bruker på kroppen vår.
  Selv bruker jeg en slik ”krystall-stick” rett etter dusjing, og så bruker jeg en deodorant fra dr.organic. Den er vegansk, og inneholder ikke aluminium, alkohol og parabener.
  <3

  Gilla

   1. Jeg liker den krystallsticken veldig godt. Det er ikke en deodorant man kan bruke for å gjemme lukt. Men den gjør at man holder seg ”frisk” lenger etter dusj. Jeg tar den på rett etter dusjing, og føler meg frisk en stund da. Når jeg føler jeg trenger en ”ekte” deo, bruker jeg den andre fra dr. organic- den fungerer supert :)

    Gilla

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s