DIY talgbollar till vildfågel

Sveriges Ornitologiska Förening viskade i mitt öra att de från helgen den 29 januari t.o.m 1 februari inviterar oss alla svenskar till att räkna fåglarna som kommer till fågelbordet eller matstationerna vi satt ut (vanligen kan en sedan registrera vilka fåglar en skådat på deras hemsida. Jag räknar med att så är fallet även i år, men hittade inte den informationen på hemsidan. Registreringen öppnar dock inte innan 29 januari skulle jag tro). En sådan fin inbjudan kan vi ju inte tacka nej till! Ligger bostadsadressen i stället i Norge kan ni registrera era fågelobservationer genom Norsk Ornitologisk Forening. Men då behöver vi ju fågelmat.

Jag har läst mig till att olika småfåglar är förtjusta i olika frön och fetter. Utifrån sortimentet som erbjuds av mig är det troligt att bofink (bokfink), gråsparv (gråspurv), talgoxe (kjøttmeis), grönfink (grønnfink), pilfink, entita (løvmeis), domherre (dompap) och steglits (stillits) kan tänka sig att besöka mig. Om ni har önskemål och ett specifikt fågelbesök kan ni kolla in Naturskyddsföreningens lista över vilka fåglar som diggar vilken mat.

Hemmagjord fågelmat – mitt tips

Många vittnar om att tillverkning av egna talgbollar utgör en väldigt fin pysselstund tillsammans med barn. Jag har inga barn, men jag fick sällskap av min sambo vilket inte heller var så dumt:)

Mina talgbollar innehåller inte alls talg, så egentligen är titeln till detta inlägg missvisande. Hädanefter kommer jag därför benämna dessa härligheter fettbomber– för det är precis vad de är. Receptet hittar ni under bilden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
En riktig fettbomb

Du behöver:

 • 200 g kokosolja
 • 100- 200 g osaltat smör / ju mindre smör desto hårdare blir fettbomberna (någon som har tips på veganskt alternativ?)
 • råa osaltade jordnötter*
 • solrosfrön*
 • hampafrön*

*Det är givetvis fritt fram att välja andra nötter och frön.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Allt en behöver för att göra en insats för vildfåglarna under vintern.

Tillvägagångssätt: 

Smält samman kokosolja och osaltat smör över vattenbad. Ta därefter av från värmen och blanda i de frön och nötter du valt. Ös på med fröna och/eller nötterna. Skulle det bli för torrt och det verkar som att fettbomberna inte skulle hålla samman; smält lite mer kokosolja och häll över blandningen. Häll sedan upp mixen i lämpliga kärl och ställ in i kylen/ut för att stelna. Klart!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Fettbomber till vildfågel redo för avkylning.

Jag valde att hälla mina fettbomber rakt i en muffinsform och de lossade sedan enkelt genom att från undersidan knacka ut dem efter att de stelnat. En kan också välja exempelvis pepparkaksformar eller barnens sandlåda-leksaker för mer estetiska kreationer. Om ni vill hänga era fetbomber direkt på en trädgren formar ni med fördel en ögla av ett jutesnöre och lägger i botten på formen för att därefter hälla er blandning över. Jag körde utan snöre då jag redan hade fågelmatare att placera fettbomberna i.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Klara för servering

Fettbomberna du inte vill hänga ut direkt kan med fördel förvaras i frysen. Sedan tas de ut för att fylla på mataren när det passar.

Berätta gärna vilka nötter och frön ni valt och vilka fåglar som kommit på besök till er!

Med tillönskningar om en fin fågelskådningsvinter :)
En speciellt fin dag önskar jag dig mamma: grattis på födelsedagen♡

Med valet att mata fåglar följer också ansvar. Tänk på att inte hänga fettbomberna rakt ovanför varandra för att undvika fågelspillning på maten. På Statens Veterinärmedicinska Anstalt kan ni läsa mer om vad en kan göra för att undvika sjukdomsspridning bland våra små vingklädda vänner. De som bor i flerfamiljshus kan också behöva fråga hyresvärden eller bostadsrättsföreningen om tillåtelse för att få mata fåglar utanför huset.

Annonser

2 thoughts on “DIY talgbollar till vildfågel

 1. Veldig fint tips, dette er jo så enkelt!!
  Jeg kjøpte faktisk veganske, hjemmelagde fuglemat-boller på Vegan-julemessen i desember. Husker ikke akkurat ingrediensene, men vet de også inneholdt kokosolje og forskjellige frø. De inneholder ikke smør, siden de er veganske, men jeg vet dessverre ikke hva de inneholdt isteden.
  Klem

  Gilla

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s