Fyra återbruk och ett misstag

Det finns ingen helt passande direktöversättning av engelskans upcycling. Det närmaste jag kommer är återbruk. Oavsett vad en kallar det, innebär konceptet att en har gett nytt liv åt ett förbrukat föremål som i utgångspunkt var avsedd att fylla en annan funktion.

Det är nästan lite som en sport att försöka hitta nya användningsområden för de prylar som skräpar hemma och inte används. Jag tänkte dela med mig av ett par saker som vi har återbrukat hemma och som har blivit nya favoriter. Inte några världsomvälvande grejer, men ändå lite härliga.

Bäddmadrassen blev två hundsängar

Min kära skulle byta bäddmadrassen han hade i Oslo till fördel för en som passar en mindre säng. I stället för att slänga den gamla madrassen skar han upp den i fyra mindre bitar och lade två ovanpå varandra. Därefter bad vi min svärmor att sy nya överdrag till madrasserna. Här är resultatet:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Duschhylla blev förvaring till lök i köket

Jag har länge sparat på en en sådan enkel duschhylla med sugproppar. Vi har inte haft användning för den i badrummet på länge, men jag har inte helt velat kasta den eftersom det egentligen inte är något fel på den. Nu har jag i alla fall hittat ett nytt behändigt användningsområde. Jag förvarar numera lök i den.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Damejeanne blev till ljuskälla

Jag har lagt en silvrig ljusslinga i en damejeanne och fått mysigt stämningsljus i vardagsrummet. Riktigt fint, om jag får säga det själv.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Syltburkar blev blomkrukor –  lite av ett misstag

Jag var ganska glad i hågen när jag berättade för mamma att jag hade planterat om ett par växter i ett par syltburkar. Snyggt och praktiskt tänkte jag. Mamma förklarade dock pedagogiskt att det kanske kunde bli problem att få ut växterna ur burken vid ett senare tillfälle, då burkarna jag hade valt var breda i botten och snävare i toppen. Rotsystemet utvidgar sig gärna utmed botten hade hon erfarit. Hon hade rätt förstås, mamma. Så nu när jag skulle plantera om plantorna var jag tvungen att krossa glaset för att få ut dem. Detta var alltså inte mitt mest lyckade återbruk. Bra blev det ändå tillslut när jag planterade om våra kaffeplantor i varsin hederlig lerkruka i stället.

P1010018.JPG

Vad har ni återbrukat för kul därhemma? Har ni några roliga tips? :)

4 reaktioner på ”Fyra återbruk och ett misstag

 1. Återbruk är bra bruk :-)

  Här hemma är vi väl inga mästare på att återbruka saker på nya sätt för egen del, även om vi återanvänder en hel del saker som förpackningar och tyger. Men vi är duktiga att njuta av andras kreativitet. Ett exempel: På en av väggarna i vardagsrummet hänger en stor vacker väv där konstnärinnan vävt in ett fält med koppartråd och sin mammas gamla bärnstenssmycken!

  Gilla

  1. God morgon! Jag är egentligen inte så väldigt duktig själv heller, men jag har blivit mer kreativ sedan jag började tänka på hur jag påverkar miljön genom att slänga saker. Så det är alltid något.

   Det är ju så fint när en får ta del av något som en annan person skapat med sina bara händer. Det är för lite av det nu för tiden.

   Med tillönskningar om en super dag!

   Gilla

 2. Reduce, reuse, recycle- er det ikke det det heter? :) Veldig viktig å slutte å kaste, og bruke det man har. Og å heller bytte ting med andre, og gi bort ting man har som man ikke bruker.
  Supre tips her- synes løk-hylla er kjempesøt :)
  Klem <3

  Gilla

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s