År 2050 kommer det vara mer plast än fisk i havet

Brian Yurasits  |  Unsplash

Som många av er säkert har hört släppte The World Economic Forum den 19 januari en rapport som beskriver att det om tre decennier (år 2050), kommer finnas mer plast än fisk i våra världshav. Det kanske sjukaste med allt är att förslagen på hur detta ska stoppas handlar om att världens länder ska skapa bättre förutsättningar för återvinning av plast. De långtgående effekterna av plastproduktionen (nedskräpning av våra akvatiska ekosystem) kan inte adresseras som om det vore strukturella problem med återvinning som är roten till problemet. Det vore som att försöka bota lunginflammation genom att behandla febern den sjukdomsdrabbade kan få.

Brian Yurasits  Unsplash

Självklart måste den plast som redan finns därute återvinnas, men det är ändå tillflödet av plast som måste strypas för att kunna hantera denna problemställning på ett hållbart sätt. Problematiken med all plast går inte att lösa genom att företagen får fortsätta att producera materialet som vanligt (och i en allt snabbare takt). De långtgående effekterna av plastproduktionen (nedskräpning av våra akvatiska ekosystem) kan inte adresseras som om det vore strukturella problem med återvinning som är roten till problemet. Det vore som att försöka bota lunginflammation genom att behandla febern den sjukdomsdrabbade kan få. Det måste gå att särskilja orsak och verkan. För mig är det en helt absurd tanke att företagen inte ska tvingas ta ett etiskt ställningstagande i denna fråga.

Vad kan vi som privatpersoner och konsumenter göra?

Vi själva kan göra aktiva val kring hur mycket plast vi tar in i våra hem. Som jag diskuterat i ett tidigare inlägg (En blåval är inte lätt för hjärtat att bära) kan vi till exempel tacka nej till plastpåsar. I nämnda inlägg tipsar jag också om vart du kan köpa fruktpåsar i ekologisk bomull som kan ersätta plastpåsarna avsedda för frukt i matvarubutiken.

När det är dags att byta ut förbrukningsvarorna hemma: välj ett mer miljövänligt alternativ. Nedan följer en kort lista för kök och badrum (som tenderar att vara de två rum där vi använder mest förbrukningsvaror). Det kan också vara värt att värdera riskerna med gifter i plast gentemot miljöpåverkan om de kastas.

Förbrukningsvaror att byta ut i köket

Daiga Ellaby  |  Unsplash

Vad?
Diskborsten.

Varför?
Diskborstar sorteras som restavfall & går inte att återvinna.

Alternativ?
Diskborste i trä.

Igor Miske  |  Unsplash

Vad?
Skärbräda i plast.

Varför?
Skärbrädor i plast sorteras som restavfall & går inte att återvinna.

Alternativ?
Skärbrädor i trä eller bambu.


Bivaxduk bi solros

Vad?
Plastpåsar för matförvaring eller duk av bivax

Varför?
De används ofta under en kort period, vilket är resursslöseri

Alternativ? Plastpåsar som är växtbaserade eller bivaxdukar. Bivaxdukar är enkelt att göra själv. Recept på DIY bivaxduk.


Foto: Victor Andronache (CC-BY-NC-ND 2.0)

Vad?
Soppåsar (bärpåsar från matbutiken till exempel).

Varför?  
De används ofta under en kort period, vilket är resursslöseri.

Alternativ?
Biologiskt nedbrytbara ”plastpåsar” bestående av stärkelse & cellulosa.

Förbrukningsvaror att byta ut i badrummet

gronamoment.se bambutandborste
Foto: Lesly Juarez /Unsplash

Vad? 
Plasttandborsten

Varför?
Tandborstar i plast sorteras som restavfall (trots att tandborstar egentligen skulle kunna återvinnas)

Alternativ?
Tandborste i pandavänlig bambu.


Austin Jackson  |  Unsplash

Vad?
Rakhyveln

Varför?
Rakbladen går inte att återvinna och heller inte skaftet

Alternativ?
Traditionell rakhyvel i rostfritt stål.


woman body butter
Sherry Zhu | Unsplash

Vad?
Deodoranten

Varför?
Onödiga plastförpackningar

Alternativ?
DIY deodorant. Bättre för miljön. Bättre för dig.


Mikroplast gronamoment.se
Sharon McCutcheon | Unsplash

Vad?
Mikroplaster (i schampoo, tandkräm, tvål, stylingprodukter osv).

Varför?
Dessa små plastpartiklar återfinns i bottensedimenten i våra hav. Fisk och andra djur äter den då de misstar den för mat. Det går inte att rensa haven från mikroplast grundat att det rör sig om så små partiklar.

Alternativ?
Läs innehållsförteckningen och välj en annan produkt. Polyethylene, polyeten eller någonting annat med ”poly”, PE, terphthalate eller nylon betyder att produkten innehåller plast (Mer om mikroplaster i ett tidigare inlägg  Mikroplaster: ett problem av enorma proportioner).

Vad kan vi som plastbantar tänka på?

Naturskyddsföreningen menar att en bör försöka sortera bort plasten i köket i största möjliga mån, då plast och värme inte är en så bra kombination. Men de påpekar också att inte alla plaster innehåller gifter (läs artikeln här)

Jag vill uppmana alla plastbantare att göra en genomgående utvärdering av vilken plast som ska ut och vilken som kan få stanna. Många av de föremål som vi plastbantar bort ”kan” nämligen inte återvinnas grundat vårt återvinningssystem och hamnar således i våra hav eller på soptippen (eller förbränns i Sverige). Det är sorgligt, men sant. Därför tänker jag inte plastbanta bort mitt fula skohorn i plast. En annan sak jag kommer att spara är exempelvis pärlhalsbandet jag fick av min brorsdotter. Jag tror inte att de eventuella gifter som dessa föremål avger är det som kommer ta livet av mig tillslut ändå.

Har ni några bra tips för hur vi tillsammans kan stoppa nedskräpningen av våra hav?

5 reaktioner på ”År 2050 kommer det vara mer plast än fisk i havet

 1. Uff, det er virkelig så ille å tenke på alt det vi putter i havet, og det er så lett å glemme siden vi ikke ser det. Men det er skikkelig katastrofalt. Fikk helt sjokk da jeg så Cowspiracy.
  Veldig fine tips du har skrevet her!
  Klem :***

  Gilla

 2. Bra poäng du tar upp med att inte hiva ut all plast och shoppa nytt bara för att undvika plast i köket. Om produkten redan finns så kan den ju få göra nytta. (Eftersom jag inte heller tror att plast per automatik är en dödsfälla).

  Gilla

  1. Tusen tack för din kommentar. Jag tror som du att det är viktigt att rannsaka hur en egentligen är mest snäll mot miljön. Jag tror som sagt inte att det är genom att kasta allt vi har därhemma och köpa nya mer miljövänliga alternativ. Vi måste också tänka på vad det kostar för miljön när alla saker produceras. Det är för mycket fokus på att köpa allt möjligt nytt- enligt min mening. Men med det sagt så tycker jag absolut att en ska tänka på hur en vara producerats den dagen när det är dags att köpa nytt. Då är det bra att butiker som din finns. :)

   Gillad av 1 person

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s