Många av er har säkert hört talas om bivaxdukar för att förvara matvaror i stället för plastpåsar och folie. En bra idé tyckte jag – så jag tänkte att jag skulle göra egna. Allt som behövs är ett bomullstyg och bivax. Gör det ni också!
Bivax har naturligt antibakteriella egenskaper, vilket är väldigt coolt. Bin är så himla otroliga varelser. Det brukar ändå inte rekommenderas att förvara rått kött i bivaxdukar. Använd dem i stället hellre till att täcka över skålar med tillagade rester och att packa bröd i. Själv ska jag prova med osten också.
Gör så här
Sätt ugnen på 125° (Bivax smälter vid omkring 65°, men det är lite lättare att ha lite varmare i ugnen). Lägg den tygbiten du valt på ett bakplåtspapper ovanpå en bakplåt och fördela bivax jämnt över tyget (här har jag använt bivaxpellets). Vips in i ugnen och låt bivaxet smälta över tyget. Om det inte ser jämnt ut kan du använda en pensel (eller slickepott kanske?) för att jämna ut det. Detta görs med fördel med bivaxet kvar inne i ugnen då bivax stelnar snabbt.
LÄS OCKSÅ: Säg NEJ TACK till plastpåsar- Så här gör jag
OBS Gör inte samma misstag som jag gjorde och tro att det går bra att smälta vax över den ena delen av tyget för att sedan smälta den andra för att tyget är lite för stort för bakplåten. Det var skitjobbigt. Så jag rekommenderar att hellre klippa tyget så att det kan ligga platt på bakplåten och hellre skära limpan i två om vaxduken är tilltänkt till bröd. Att använda sambons bakpensel för att jämna ut bivaxet riskerar också att skapa konflikt (jag har givetvis inte använt din, älskling).
LÄS OCKSÅ: Hilde Nystad: Kan stadsmiljöer tillhandahålla goda livsmiljöer för pollinatörer?
När du är nöjd med din skapelse tas duken ut och hängs på tork på lämpligt sätt, så att tyget hänger utsträckt.
Rengöring och förvaring
När din vaxduk behöver rengöras görs detta genom att skölja den med svalt/ kallt vatten och eventuellt ett milt diskmedel eller tvål. Häng sedan på tork. Förvara duken utsträckt om möjligt, när den inte används. Liggandes luftigt i en kökslåda till exempel
Vad tror ni om att köra med soja vax istället för att inte ta bivaxet ifrån bina? Vax mässigt är det samma, tänker mer på hållbarheten?
GillaGilla
Hej!
Bivax har antibakteriella egenskaper, vilket gör det till ett bra vax att använda i detta syfte. Jag vet faktiskt inte hur det skulle fungera med sojavax. Testa! Berätta gärna hur det gått sen för det hade ju vart underbart att hitta ett veganskt vax som kan användas för att förvara mat. Lycka till✨
GillaGilla
Om man vill göra en stor duk med biwax, fungerar det utmärkt att lägga duken på en handduk som är täckt med bakplåtspapper, sedan strö över riven bivax (ev. droppa på lite jojoba olja, för att mjuka upp vaxet något), sedan på med ett till bakplåtspapper och ev. en tunn handduk för att sedan stryka med strykjärn tills vaxet smält. Bra att göra på detta viset vid större projekt som inte får plats i ugnen….
GillaGilla
Å vilket bra tips! Det måste jag göra!
GillaGilla
Vilket bra tips! Spelar det någon roll vilket tyg som används? Kan man ta ett gammalt lakan som man klipper till? Eller är en gammal kökshandduk att föredra?
GillaGilla
Hej :) Jag har förstått att det är många som använder lakan så det ska inte vara några problem! Om du mäter i gram går det ca 15g bivax på en 20*20cm tygbit:) Jag kan också passa på att säga att slickepott fungerar mkt bättre än pensel för att breda ut vaxet med. Lycka till:)
GillaGilla
Spännande ”gör det själv”-projekt. Ekonomiskt fördelaktigt (vad kostade duken totalt?) samtidigt som man kan välja ekoreko bomull (en produkt som ju är rätt problematisk). Det ska bli intressant att höra hur bivaxduken fungerar i bruk.
GillaGilla
Hej! Jag använde ganska mycket bivax då handduken var så stor. Jag hade tyget hemma redan, så den kostade mig omkring 30kr. Överkomligt:)
GillaGillad av 1 person
Ja, verkligen!
GillaGillad av 1 person