3 miljöhjältinnor alla bör känna till!

womencan
Bildkälla J. Howard Miller via Wikimedia Commons

Lauren Singer

lauren_singer
Soporna som Lauren Singer har producerat under två år får plats i en glasburk. Bildkälla

Lauren Singer bor i New York och har levt utan att producera sopor de senaste tre åren (!). Hon har tidigare studerat miljövetenskap och bestämde sig för att hon ville leva i linje med sina miljövärderingar. För henne betydde det att sluta producera skräp. Hon har också startat företaget The Simply Co som producerar miljövänliga städprodukter. Detta gjorde hon med startkapital insamlat genom crowdfundingtjänsten Kickstarter (en personlig favorit).

Missa inte: Serien om 100 kvinnliga miljöhjältar

I want to be a conscious consumer about everything, from my food to my condoms
-Lauren Singer

Fortsätt inspireras av Lauren Singer:


Sylvia Earle

sylvia_earle
Silvia Earle visar upp en korall för en student. Foto: Bates Littlehales

Dr. Sylvia Earle är född 1935 och började utforska havet för över 60 år sedan. Hon är oceanograf¹ och engagerad miljöaktivist som har lett mer än 100 expeditioner och spenderat 7000 timmar under vatten. Hon var tidigare direktör för National Oceanic and Atmospheric Administration (NOOA) och byggde tillsammans med sin dåvarande man undervattensfarkosten Deep Rover i 1982, vilken kunde dyka till 1000 meters djup!

I want everybody to go jump in the ocean to see for themselves how beautiful it is, how important it is to get acquainted with fish swimming in the ocean, rather than just swimming with lemon slices and butter
-Silvia Earle

Fortsätt inspireras av Sylvia Earle:

 • Se hennes TED- talk My wish: Protect our oceans
 • Ett måste är också att se dokumentären Mission Blue där hon medverkar. För er bekvämlighet postar jag trailern under:


Vandana Shiva

Vandana_Shiva
Shiva Vandana är miljöaktivist och är mycket kritisk mot genmodifierade grödor och företag som det skandalösa Monsanto  Bildkälla

Dr. Vandana Shiva är en känd globaliseringsmotståndare och kritiker av genmodifierade grödor. Hon har skrivit över 20 böcker och har mottagit ett flertal priser för sitt arbete, däribland det prestigefyllda  The Alternative Nobel Prize (Right Livelihood Award). Hon framträder också ofta som expert i de olika miljödokumentärer vi ser idag, exempelvis Queen of the sun.

In nature’s economy the currency is not money, it is life.
– Vandana Shiva

Fortsätt inspireras av Vandana Shiva:


Dela detta inlägg om du tycker att fler kvinnor bör lyftas fram i miljösammanhang


¹Oceanografi är vetenskapen om jordens oceaner och hav.

4 reaktioner på ”3 miljöhjältinnor alla bör känna till!

 1. Jeg har lest litt om hun Lauren og synes det er så utrolig inspirerende hvordan hun har klart å ‘lage’ så lite søppel. Jeg gremmes hver gang jeg går ut med søppelposen min… så utrolig mye det blir :( synes det er så dumt at alt (til og med ofte økoloisk frukt/grønt) ligger i embalasje, og at vi på en måte får med oss søppel på kjøpet…
  Flotte kvinner du har skrevet om :)
  Klem til deg Cajsa :*

  Gilla

  1. Hej <3 Jag tycker också att det är problematiskt att allt ekologiskt kommer förpackat! Miljönyttan sägs ändå vara större om en köper ekologiskt än sådant som är utan plastförpackning (men inte ekologiskt). Tänk också på att Lauren bor i NY, vilket innebär att hon har helt andra förutsättningar för att leva som hon gör. Oavsett är hon oerhört inspirerande och otroligt tuff tycker jag!

   När jag tänker på dig så tänker jag på allt bra du gör: Du är vegan, du köper det du kan ekologiskt, du är empatiskt gentemot andra jordvarelser & du uppfostrar dina barn till att vara detsamma. Jag tycker verkligen att du är fantastiskt. Vi kan inte göra annat än att förändra världen- ett steg i taget.

   Glad i dig

   Gilla

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s