Roundup kan förbjudas inom EU

lainfo-es-4109-scotts-roundup-gc
Bildkälla

Herbiciden (ogräsmedlet) Roundup innehållande det på senare tiden väldigt omdebatterade, miljöskadliga ämnet glyfosat kan komma att förbjudas inom EU. Bakgrunden är att Världshälsoorganisationen (WHO) misstänker att glyfosat kan orsaka cancer hos människor. Svenska kemikalieinspektionen misstänker detsamma och Sverige står som ensamt EU-land emot EU:s livsmedelsmyndighet (EFSA) som menar det motsatta. Glyfosat är idag det vanligaste verksamma ämnet i herbicider i Sverige. Faktum är att det är världens mest sålda verksamma ämne i växtskyddsmedel.

Herbicider innehållande glyfosat används i stor skala inom jordbruket runt om i världen med syfte att bekämpa ogräs. När Roundup som produceras av företaget Monsanto kom ut på marknaden ersatte det i princip alla andra herbicider som tidigare använts. Detta grundar sig i att ämnet glyfosat inte är ett lika lättflyktigt (försvinnande ut från jordbruksmarken in i andra ekosystem) som de tidigare herbiciderna var. Dock ska en inte missta sig: det är inte tal om miljövänliga saker. Monsanto har vid flera tillfällen anklagats för Greenwashing (Monsanto är inte den enda företagsjätten som bedriver sådan lobbyverksamhet. Exempel från klimatmötet i Paris i december 2015 HÄR) och bland annat stämts för att ha marknadsfört Roundup som biologiskt nedbrytbar.

Redan fyra år efter introducerandet av Roundup på världsmarknaden konstaterades att det första ogräset blivit immunt mot ogräsmedlet. Idag är detta ett utbrett problem i många länder. Mer om detta kan lyssnas på i Sveriges Radios podcast Klotet,  i avsnittet Resistenta ogräs tar över fälten  från 2013, vilket kanske är ännu mer aktuellt idag (klicka på länken ovan om du vill lyssna online).

klotet

Glyfosat och miljön
Bortsett från de negativa hälsoeffekterna som glyfosat tros ha på människor, finns studier som visar att exponering också påverkar växter som inte är i målgruppen. Detta genom läckage till jord som ligger i anslutning till jordbruksmark som besprutats. Exponeringsstudier på djur har ofta utförts på djur som är enkla att föda upp/ hålla i laboratorier, vilka inte nödvändigtvis är de arter som  är mest relevanta att undersöka, sett till verkliga förhållanden och vilka arter som torde vara mest exponerade för glyfosat under verkliga förhållanden. Ändå finns studier som visar att grodyngel (no: rompetroll) som exponeras för glyfosat inte utvecklas normalt. Glyfosat har också visats påverka fjärilar, fiskar, musslor och mask negativt. Läs mer i informationsmaterialet The environmental impacts of glyphosate från Friends of the Earth Europe som utkom i 2013.

Läs också: Monsanto fick fripass i 18 månader till

De fattiga böndernas största fiende heter nog Monsanto
Monsanto hade  tidigare patent på ämnet glyfosat och är fortfarande världsledande inom produktion av herbicider (och GMO¹-grödor). Jag vet inte ens vart jag ska börja när jag tänker på allt som Monsanto har ställt till med för fattiga människor och för miljön! Jag rekommenderar varmt den flerfaldigt prisvinnande dokumentären GMO OMG som handlar om genförändrade (genmodifierade) grödor som saluförs i USA. I denna dokumentär gästar bland andra miljöhjältinnan Vandana Shiva som jag tidigare omnämnt HÄR. Dokumentären handlar om GMO- grödorna som Monsanto är världsledande producent av, samt vad detta har för betydelse för oss konsumenter och för bönderna.

Vilket öde glyfosat nu kommer att gå till mötes inom EU:s gränser ska avgöras under 2017. Dock kan en förlängning av användningstillståndet utfärdas av EU-kommissionen redan i maj, alltså INNAN beslutet om glyfosat ska räknas som cancerframkallande eller inte (Läs mer på SVT Nyheter). Hur sjukt är inte det?! Oavsett vad utgången blir kommer jag själv alltid att välja manuell ogräsbekämpning framför att gå till butiken och köpa någonting innehållande glyfosat. Framförallt kommer inget från Monsanto över min dörrstock.


¹ Genetically Modified Organism

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s