Mina sopor, mitt ansvar

Hemma hos oss källsorterar vi allt vi kan och den 26 februari tömde vi våra sorteringskärl. 22 dagar senare var de fulla igen. Med anledning av detta bestämde jag mig för att göra en inventering av vad som egentligen ligger  i sorteringskärlen. Nyckeln till att kunna producera mindre avfall är att veta vad skräpet egentligen består av.

Vi slänger egentligen väldigt sällan någonting i vanliga brännbart avfall- kärlet, men det kan absolut vara värt att se om vi kan göra någonting på framförallt plastfronten samt med pappersförpackningarna.

Läs också Ett skräp om dagen gör dig lycklig

Efter min inventering av plastkärlet har jag upptäckt:

 • Att all plast (den här gången) bestod av matförpackningar, varav en stor del är förpackningar till pasta, bananer och en del godis till människa och hund. Det mesta kommer från diverse ekologiska matvaror som oförklarligt nog alltid tycks förpackas i plast.
 • Ett och annat smörpaket.
 • Vi har fortfarande en hel del plastpåsar härstammande från tidigare synder.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Månadens sopor: en plastkasse & en bärkasse pappersförpackningar. Brännbart avfall behövde vi inte kasta något av denna månad. Matsopor kastar vi i matavfallspåsen tills vi får vår maskkompost på plats.

Jag har redan tidigare skrivit en del om problemen med plast och vad jag gör för att minska min plastkonsumtion (Jag har samlat en liten översikt HÄR). Men nu åter till min inventering. Jag och min sambo har vidtagit några åtgärder för att vidare minska mängden plastsopor vi producerar:

Vi samlade ihop alla återstående plastpåsar och skickade dem till återvinningen på en gång. Detta gör att det blir mer synligt om en ny plastpåse någon gång skulle följa med hem. Då är det lättare att utreda varför det hände (sedan tidigare har vi en dramaten och fruktpåsar i ekologisk bomull för att minska risken för att det ska hända i utgångspunkt).

Jag (som egentligen har bestämt att inte äta godis alls) ska numera enbart köpa godis på lösvikt. Eller baka själv. Min väninna Ragnhild har till exempel massor med bra tips på hemmagjord vegansk raw-choklad. Du hittar hennes receptsamling HÄR.

Smör köps numera i metallförpackning, för min sambo har köpt en smörkopp i porslin och bambu som vi kan förvara det i. Alternativt köper vi avocado. Jag älskar avocado som pålägg.

Jag tar med egna påsar när jag handlar hundgodis till Zita. Dessvärre är det svårt att hitta belöningsgodis som jag känner mig bekväm med att ge henne, vilket kommer i lösvikt. Jag ska leta vidare (mer om maten jag ger Zita HÄR).

× Jag har bestämt att inte byta ut ekologiskt mot emballagefritt, så dessvärre får mina ekologiska inköp fortsätta förpackas i plast om inget annat alternativ erbjuds i butiken.

Efter min inventering av pappkärlet har jag upptäckt:

 • Att de allra flesta förpackningarna består av Oatly- produkter samt frysta bär. Jag gör nämligen en smoothie varje morgon.

× Dessvärre ser jag inte för tillfället en så stor förbättringspotential gällande pappersförpackningarna. Vi har dock bestämt sedan tidigare att vi har lust att dra på självplock i sommar och tänkte då bunkra upp med bär inför nästa vinter. Blåbären vi plockade i somras räckte faktiskt fram till december.


Dela gärna med er av både utmaningar och lösningar på hur ni bär er åt med ert avfall! Vilken typ av avfall och hur mycket producerar ni?

6 reaktioner på ”Mina sopor, mitt ansvar

 1. Känner verkligen igen mig med att de ekologiska grönsaker jag vill köpa nästan alltid är förpackade i plast, väljer det ändå. Och ang. (växt)mjölkskartonger: Jag har börjat göra min egen havremjölk och slipper då iallafall de förpackningarna :) Tack för en jättebra sida!

  Gilla

 2. Det här är ett riktigt bra inlägg!
  Här hemma sorterar vi också, i vår kommun har vi dessutom fått sådana där bra sopkärl där vi kan sortera 10 olika sorters material, jättesmidigt att inte behöva åka i väg med det till återvinningsstationen. Trots att vi inte konsumerar mycket annat än bara mat här hemma så förundras jag, precis som du, över hur mycket emballage det blir. Och förvånansvärt mycket plast. Och jag skrattade igenkännande åt Oatley-förpackningar och bärpåsar, det är det som dominerar soporna här hemma eftersom det blir mycket smoothies. :)
  Jag önskar dig en härlig helg!
  Kram Sofia

  Gilla

 3. Dette var et utrolig bra innlegg! Det tipset om å fjerne alle plastposer fra hjemmet var utrolig lurt, så ser man hva som kommer inn og hvorfor man har følt man trengte det. Så kan man finne løsninger. Det skal jeg også gjøre!
  Og takk for at du nevnte meg :)
  Klem ♡♡

  Gilla

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s