Jordens dag 2016 kan gå till historien som dagen då nationerna skrev under på att rädda världen

Jordens dag (eng. Earth Day) firades för första gången den 22 april 1970 för att rikta fokus mot miljöproblemen vi människor har skapat. Sedan dess har Jordens dag blivit ett årligt engagemang och koordineras numera av Earth Day Network som arbetar med ett relativt spritt spektrum av frågor, däribland jämställdhet, avyttring (eng. divestment) från fossila bränslen, återplantering av skog och skyddande av utrotningshotade arter. En ganska häftig och stor organisation.


Jorden har till och med blivit tillägnad en egen hymn (eller anthem om en vill). Melodin är  Beethovens ”Ode to Joy”.

Det som gör Jordens dag 2016 till någonting alldeles utöver det vanliga: FN säger att de förväntar att mer än 130 länder kommer att signera Parisavtalet under en ceremoni i New York den 22 april! Parisavtalet är alltså det historiska avtal om att hålla medeltemperaturhöjningen på jorden under 2°C som världens ledare klubbade  (men ej signerade) under klimattoppmötet i Paris i december 2015 (COP21). Om alla dessa 130 + länder signerar detta avtal den 22 april kommer det att slå rekord i antal länder som signerar ett internationellt avtal. Heja Jordens dag!

LÄS OCKSÅ: Plasten är fokus för Jordens Dag 2018

Jag kommer att fira och som jag tidigare nämnt tycker jag om konceptet att plantera ett träd. Jag gjorde det till min kille på Alla hjärtans dag och jag har för avsikt att göra det till mig själv den 22 april. Jag vill på något sätt vara delaktig under dagen då världens nationer går samman och signerar på att börja ta hand om vår planet. Om du också vill plantera ett träd och vill ha inspiration, tipsar jag om vilka organisationer jag tycker om att stötta HÄR.

Vad är det för vits med att plantera ett träd egentligen?

Jordens atmosfär är uppbyggd av olika gaser. Bland dessa återfinns en liten del så kallade växthusgaser som möjliggör för oss att leva på Jorden. NASA får bidra med en 3 min lång video för att förklara detta koncept:

Hade inte atmosfären som skyddar jorden innehållit växthusgaser så hade jordens medeltemperatur varit -18°C (jordens medeltemperatur ligger idag på 15°C) Det skulle alltså vara mer än 30 ° C kallare på jorden utan växthusgaserna!

Koldioxid och andra växthusgaser är alltså essentiella för att liv ska kunna existera på jorden. Men ett ”överflöd” av dessa gaser leder till något forskarna kallar för den förhöjda växthuseffekten. Det är denna förhöjda växthuseffekt som orsakar klimatförändringarna på jorden. Det är detta politikerna vill hindra genom att signera Parisavtalet och det är här träden kommer in i bilden.

träd
Ett träds kolcykel. Bild: Valerie Martin, TERC

Träden är kopplade till jordens kolcykel. Enkelt kan det förklaras som att levande träd tar upp klimatgasen koldioxid (CO2) från atmosfären genom fotosyntesen och lagrar denna CO2 i form av kol (C). Detta bromsar uppvärmning av jorden eftersom det lagrade kolet inte absorberar värme till skillnad från CO2. Det är en av många anledningar till att det är bra att plantera ett träd!

plant_tree
Bild: NASA Climate Kids

3 reaktioner på ”Jordens dag 2016 kan gå till historien som dagen då nationerna skrev under på att rädda världen

  1. Det känns hoppfullt faktiskt! Om vi alla drar våra små strån till stacken så gör det så stor skillnad! :)
    Kram Sofia

    Gilla

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s