Kollaborativ ekonomi i mitt hjärta

God kväll alla nya (och kära trogna) läsare! Så himla kul att det var så många som tittade in på självaste Jordens dag! Några av er kanske undrar hur många nationer som ratificerade (skrev under) Parisavtalet tillslut? Hela 175 stycken. Hurra!


Kollaborativ ekonomi

I motsättning till den kapitalistiska ekonomin (där ekonomisk tillväxt står i centrum) handlar den kollaborativa/ cirkulära ekonomin om att få tillgång till saker och tjänster framför att äga dem. Har du saker hemma som endast används en sällan gång om året? Har du någon gång känt dig överväldigad av alla prylar du har hemma? Jag kan i alla fall svara ja på båda ovanstående frågor och därför attraheras jag av kollaborativ ekonomi. Jag försöker också lösgöra mig från materiella begär, vilket är mycket enklare när en är i gott sällskap! Gott sällskap får en nämligen mer eller mindre ”på köpet” (i brist på ett bättre uttryck) då kollaborativ ekonomi ofta skapar en känsla av ‘community’. Det handlar helt enkelt om att dela, byta, ge, låna eller hyra.

Läs också: Kollaborativ ekonomi förenklar för människor att dela med sig

Jag har med hjälp av min kompis Albin sammanställt en karta över ett antal kollaborativa verksamheter i centrumnära Göteborg (märk väl att en karta alltid är en förenkling av verkligheten). Faktum är att det finns så många att alla inte riktigt fick plats! Hoppas du ska tycka om den.

Skärmavbild 2016-02-25 kl. 17.41.26

För att ta en närmare titt klicka här: Karta över kollaborativa verksamheter i Göteborg

Kollaborativ ekonomi har alltså massor att erbjuda. Nedan har Albin och jag också gjort en liten animationsfilm där vi i kartprogrammet ArcScene visar fram några av alla kollaborativa initiativ som finns i Göteborgs stad (glöm inte att slå på ljudet):

För dig som bor i eller har ärenden i Göteborg (eller bara är nyfiken på kollaborativ ekonomi generellt) kan jag varmt rekommendera Kollaborativ Ekonomi Göteborgs hemsida. Nu blev det mycket Göteborg idag! Men som flera av er redan vet så bor ju jag här, så det fick bli så denna gång. Kollaborativa verksamheter börjar dock synliggöras lite varstans. Det finns till exempel ett flertal interaktiva kartor för dig som är nyfiken på vad som finns nära dig. Några förslag är kartor över StockholmOslo och Paris (samt Göteborg förstås ;) )

Jag planerar att återkomma till mer om kollaborativ ekonomi framöver. Hoppas att du vill hänga med!

2 reaktioner på ”Kollaborativ ekonomi i mitt hjärta

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s