Anette Lovehav: Vatten vatten bara vanligt vatten?

Jag har många i min familj och vänkrets som har massor kunskap, tips och idéer gällande olika ämnen som jag tycker om att ta upp här i bloggen. Därför kommer jag framöver att bjuda in människor med nya perpektiv att gästblogga ibland. Först ut har jag äran att presentera kvinnan som under min uppväxt alltid lyckades laga mina jeans när jag slitit ut dem, som ägt sin vitlökspress i kanske 40 år och som uppmuntrar mig i mina försök att leva bättre. Min mamma! Varsågod ordet är ditt:

Vatten vatten bara vanligt vatten?

Nu har vi kommit till den tiden på året då vi tar våra sommarstugor, husvagnar, tält och odlingslotter i besittning igen. Innan man är på plats i sitt ”sommarboende” är det mycket att tänka på och släpa på, en sak är vatten. Många har tillgång till vatten ur kran och många måste bära sitt vatten i dunkar. Oavsett vilket så finns det ett bra sätt att spara på både miljön och sin rygg…..REGNVATTEN.

När jag tillbringade mina somrar i en stuga utan kranvatten lärde jag mig regnvattnets fördelar. Skulle jag ha sommarboende idag oavsett kranvatten eller inte skulle jag göra precis samma sak. Samla på regnvatten. Hoppas kunna inspirera er att göra detsamma!

Det finns en del bra fördelar med regnvatten framför det vatten du får ur kranen; vattnet är kalkfattigt och dessutom helt gratis. Detta är fördelar som är en ren vinst och är extra viktiga att notera om du har många kalkskyende växter i trädgården. Eftersom regnvattnet är ett tämligen rent vatten kan du använda detta till betydligt mer än att vattna växter med. Du kan exempelvis diska, tvätta håret eller duscha/bada i regnvatten.

Tips!
Vattnet i stora regntunnor håller man lätt rent från löv, frö, kvistar etc. med ett finmaskigt nät, som är enkelt att ta bort när  man behöver hämta vatten. Nätet hindrar också smådjur och mindre barn från att av nyfikenhet falla i tunnan.

Regnvatten är som allt annat vatten en färskvara. Därför ska/bör det användas inom rimlig tid. I stillastående regnvatten bildas förr eller senare alger och vattnet kan bli”surt”. För att hejda tillväxten av alger och ”surt” vatten bör man regelbundet helt tömma och rengöra tunnorna då är risken mindre för att alger bildas och att”surt” vatten blandas med nytt färskt regnvatten.

Stora regntunnor kan vara svåra att tömma på vatten. Ett sätt att förenkla detta och samtidigt öppna möjlighet för slangbevattning, är att montera en helt tät tappkran ganska lågt ner på tunnan.

Värt att veta!
Många både inom- och utomhusväxter tycker inte om att få kalkrikt vatten att dricka. Bor du i ett område med mycket kalk i kranvattnet bör du alltså i största möjliga utsträckning använda exempelvis regnvatten istället. Här följer några exempel på kalkskyende inom- och utomhusväxter:

Utomhus:
Rhododendron, kalmia, ljung, kornell, hortensia, kamelia, gentiana, alpsippa, astilbe och tolvgudablomma.

Inomhus:
Hibiskus, gardenia, brunfelsia, kattsvans, ljung, azalea, kroton, mosslummer, parasollsäv, silverkalla, rosenstänk och weddelpalm.

mamma
Foto: Camilla Fridén

Trevlig sommar!

Önskar er alla ett fint sommarväder med lagom med regnvatten i tunnorna. :)

Anette Lovehav

6 reaktioner på ”Anette Lovehav: Vatten vatten bara vanligt vatten?

  1. Neimen, så kult at du har fått mammaen din til å skrive. Veldig fint innlegg. Jeg har faktisk ikke hørt om at man kan samle opp regnvann. Men det er jo egentlig helt åpenbart at man kan gjøre det. Spennende!

    Gilla

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s