Nu har jag en examen och en maskkompost

Hej allihop, jag är tillbaka!
Det har blivit lite oreda med bloggen de senaste två veckorna och jag har inte uppdaterat lika frekvent som jag brukar. Detta grundar sig i att jag har varit oerhört upptagen med att ta examen! Det har varit två väldigt intensiva månader, men nu kan jag titulera mig geograf. Och nu är jag alltså äntligen tillbaka:) Det känns som att det mesta har blivit lagt på is den sista tiden, men jag har åtminstone tagit mig för att starta upp min maskkompost som jag köpte i påskas. För tillfället står den på balkongen, men den får flytta in till vintern.

Jag har läst på en hel del och kommit fram till att det går att ha maskkompost inomhus utan problem, så länge en sköter den. Så jag tänkte: varför inte? Även om vi sorterar vårt matavfall så känns det toppen att kunna kompostera och få fantastisk näringsrik jord att plantera i snarare än att maten ska gå till förbränning! Vi har skaffat en stapelbar kompost från Wexthuset som heter Nature´s Wormery som inte är skrymmande och är således väldigt lätt att placera. Om vi bor kvar i den här lägenheten till hösten kommer den att få sin plats i hallen. Jag kände ett behov för att bevisa att det går att ha kompost inne och att det inte är ett hinder att bo i lägenhet. När min bästa väninna bodde i Boston och jag hälsade på, hade de faktiskt en stor maskkompost inomhus. Det är tydligen inte helt ovanligt i USA!

Jag fick tips om en kompostbutik som säljer mask här i Göteborg, så jag bestämde mig för att åka dit. Det går också att hämta mask utifrån, men det är viktigt att det blir dyngmask och inte daggmask, så jag ville ta det säkra före det osäkra så att säga. Till min stora förtjusning hörde en väninna av sig och hade också bestämt sig för att starta maskkompost, så vi drog till Kompostbutiken tillsammans. Mannen vi mötte där var oerhört tillmötesgående och trevlig. När vi gick därifrån hade vi en varsin påse mask i händerna och  hade avgett löfte om att komma tillbaka och bjuda på kaka och information om hur det gått för oss.

Läs också Centrumnära odlingskultur

Nu har det gått omkring tre veckor sedan vi startade våra komposter och utifrån vad jag förstått har det gått bra för oss båda. Jag tittar till min i vart fall en gång i veckan och där finns massor liv! Jag hoppas att jag om ett par månader ska kunna se att masken förökar sig så att jag kan börja mata dem mer. Min kompost luktar hittills ingenting och det är inte alls äckligt, utan snarare fascinerande! Jag har sagt det förut och jag säger det igen, det känns så himla tillfredsställande att göra någonting själv och det är så enkelt att göra miljön små tjänster. För det känns lite som att det är jag som gör någonting, fast det ju ändå är maskarna som utför hela jobbet. Som min väninna Martina sa: ´naturen är fantastisk!´

19
Zita hjälpte förstås till att starta komposten. Även hon tycks gilla masken :)

Vad tycker ni om maskkompost, fantastiskt eller otäckt?

9 reaktioner på ”Nu har jag en examen och en maskkompost

 1. Du er så FLINK Cajsa!! Gratulerer med vel overstått eksamen<3
  Og så inspirerende at dere starter å kompostere inne. Nå er jeg på ferie hos mamma og pappa, og de har egen kompost ute. Synes det er fantastisk. De bruker det jo i grønnsakshagen senere. Naturen gir virkelig tilbake.
  Godt du er tilbake <3 Jeg er travel selv, men prøver å oppdatere min blogg som best jeg kan. KLEM

  Gilla

 2. Jag startade en kompost förra hösten, en sådan du har köpt, den har stått inne hela vintern. Den har aldrig luktat illa. Det gick bra ända till våren då min lägenhet blev full av små svarta flugor! Massor. Kanske att jag lagt i för mycket mat och att det blev för fuktigt…
  Nu står den ute på balkongen, flugorna bor där fortfarande men inte i lägenheten och det kryllar av något svart :-( Jag får pilla ut lite mask och skölja av och börja om från början. Än ger jag mej inte.
  Hoppas att det kommer gå bättre för er.

  Gilla

  1. Hej! Så tråkigt att höra! Jag fick tips om att fylla på jord på toppen av komposten om det började komma flugor, så får de svårare att klara sig. Det kanske du redan provat, men annars kan det säkert vara värt ett försök? :) Heja dig och ge inte upp!

   Gilla

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s