Barnen ska ut!

Forskning visar att barn som spenderar tid i naturen innan de fyller 12 år blir mer miljömedvetna när de blir vuxna? Samtidigt spenderar 3/4 av barnen i Storbritannien mindre tid utomhus än vuxna som sitter i fängelse (!) och naturkontakten har minskat drastiskt för många barn på bara en generation, också i Norden.


En anledning till att barn är utomhus i mindre utsträckning är att föräldrar är oroliga för att låta sina barn leka i naturen utan tillsyn. Men det finns fler faktorer som spelar in. Som Natalie Johnson från organisationen The Wild network uttryckte till The Guardian: ”The problems are fear, space, tech and time”.

Det är generellt bra för barn (och vuxna) att vistas utomhus, men utomhusvistelsen ger mer mening och är mer hälsosam om barnen faktiskt leker i naturen snarare än ‘bara är’ utomhus. Utifrån min förståelse är det dock inte lika viktigt vad barnen lär sig om naturen som vad som händer med deras sinnen när de upplever naturen.

Min storebror och hans fru har sina barn på en förskola där de åker buss ut i naturen på olika utflyktsmål flera gånger i veckan. Det låter som en väldigt bra förskola tycker jag. Min brors fru arbetar själv som förskolechef och på hennes förskola odlar de faktiskt grönsaker till och med! I tillägg källsorterar de och barnen får en gång i veckan gå till återvinningen med sitt skräp. Jag tror verkligen det är ett bra sätt att hjälpa de små på vägen att bli ansvarstagande, empatiska individer.

Det är så viktigt att vi vuxna hjälper barn att dyrka sin passion (oavsett för vad det må vara). Barn blir mer kreativa, lösningsorienterade och kan koncentrera sig bättre om de får spendera tid i naturen. Så ut med dem! I Sverige finns till exempel Natursnokarna som är en aktivitet arrangerad av Naturskyddsföreningen för barn och vuxna som vill upptäcka naturen tillsammans :)

Har ni några speciella utomhusaktiviteter planerade i sommar ? :)

4 reaktioner på ”Barnen ska ut!

 1. Väldigt bra inlägg! Intressant att läsa. Och bra klipp! Jag håller med dig om att vuxna bör hjälpa barn att hålla igång sin passion. Din brors frus förskola lät väldigt bra faktiskt.

  Mina syskons gamla förskola så fick de odla saker men jag tror inte att de någon gång fick åka till en återvinningsstation eller lära sig att källsortera :o

  Gilla

  1. Hej Sara! Så kul att du tyckte om det:) Det verkar som att många förskolor satsar mer och mer på att barn ska få ett förhållande till naturen och vart vår mat kommer ifrån t.ex. jag tycker att det är jättebra. Jag tittade inom din blogg imorse och tyckte mycket om den också. :)

   Gilla

 2. Dette er SÅ viktig!! Barn må ut! Å få et forhold til naturen er virkelig essensielt for å få et forhold til den, og for at de/vi skal ønske å ta vare på den. Mine barn er mye ute. Jeg blir sprø av å være inne dagen lang, og det ser jeg har blitt overført til mine små. Og det er jeg glad for :) Vi har vært inne hele dagen i dag, for det har vært så innmari kjipt vær. Men nå går vi snart på veggen alle sammen, og skal straks trosse været og komme oss ut.
  God dag til deg <3

  Gilla

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s