Miljöpartiet vinner Sveriges mest ofördelaktiga miljöpris

Greenwashing är som jag tidigare tagit upp i ett inlägg relaterat till klimattoppmötet i Paris, är dessvärre ingen ovanlig företeelse. Gröntvätt är ett namn på hur företag och organisationer bedriver miljöskadliga aktiviteter samtidigt som de marknadsför sig själva som miljövänliga och med andra ord försöker förvilla allmänheten. I Sverige delas det varje år ut ett pris för att sätta fokus på sådant fult spel. Många av er har säkert hört talas om det: Greenwashpriset. Det är den politiskt obundna organisationen Jordens Vänner  (med stöd av Konsumentverket) som står bakom priset som delas ut varje år. I år var det svenska Miljöpartiets tur att motta landets minst attraktiva miljöpris.

greenwash.jpg
Bild: Jordens vänner

Den 5 juli stod alltså Miljöpartiets partistyrelse på toppen av vinstpallen och vann det Svenska Greenwashpriset 2016. Gratulerar så mycket, det var verkligen välförtjänt! Nomineringen som står att läsa på Jordens vänners hemsida löd:

”Inför riksdagsvalet 2014 lovade Miljöpartiet att verka för att Vattenfalls kolkraftsverksamhet skulle avvecklas. Detta vallöfte sveks när Miljöpartiet som en del av regeringen valde att försöka sälja kolkraften istället för att avveckla den. Utöver det var den miljöpartistiska delen av regeringen huvudansvarig för Sveriges undfallande roll under FN:s klimattoppmöte COP21 i Paris i december 2015. Ansvariga i partistyrelsen har också hyllat Parisavtalet, som helt saknar konkreta beslut och bindande formuleringar för hur klimatet ska räddas”.

brunkol.jpg
Vattenfalls öppna brunkolsgruva Jaenschwalde i Brandenberg p ågränsen mellan Bild: dpa

Det har nog inte passerat obemärkt i något hörn av Sveriges avlånga land, att det kan tyckas att Miljöpartiet numera är redo att ge upp de flesta av sina principer (avmilitarisering och asylrätt inkluderat) för att få sitta i regering. En av de senaste nyheterna är att regeringen (inkl Miljöpartiet) sa ja till försäljning av Vattenfalls brunkol i Tyskland.

Greenpeace var förutseende och ansökte i 2015 om att få köpa brunkolet för att lägga ned verksamheten. Men nu blev det det tjeckiska energibolaget EPH som fick regeringens godkännande att köpa det. Som plåster på världens sår och som tröst för skymfen mot klimatavtalet i Paris ska Sveriges regering  starta ett program där svenska staten ska köpa och annullera utsläppsrätter för 300 miljoner kronor per år mellan 2018-2040. Eftersom utsläppsrätter är ett system som inte fungerar i verkligheten (då det finns så gränslöst många att det för företagen endast kostar  en ynka summa per ton koldioxid att förorena allas vår luft) leder detta mig till konklusionen att hela den svenska regeringen borde ha stått på prispallen för årets minst attraktiva miljöutmärkelse.


Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s