Kollaborativ ekonomi förenklar för människor att dela med sig

Den kapitalistiska ekonomin är ett linjärt system där det ständigt produceras nya prylar, medan det inte finns något fullt fungerande system (någonstans i världen skulle jag vilja påstå) att ta hand om alla dessa saker när de är förbrukade, vilket resulterar i enorma sopberg och oförlåtligt mycket skräp i vår natur och i våra hav. Tack och lov är den kollaborativa ekonomin (vilken bygger på tillgång framför ägande) på framfart runt om i världen. Ett naturligt inslag i den cirkulära ekonomin är exempelvis avfallsminimering då den inkluderar uthyrning, utlån, gåvor (föremål & tid), och återanvändning.

cirkulär
Bild Northeast Recycling Council

Några kollaborativa initiativ

Streetbank är ett internationellt online community är vi kan dela saker med våra grannar. För att å registrera sig hos Streetbank måste en lägga ut någonting som en kan låna ut. Jättekul koncept.

Föreningen Kollaborativ ekonomi Göteborg har skapat utlåningsmärken så att vi kan berätta för våra grannar vad vi kan tänka oss att låna ut. Märkena  sätts på brevlådan eller dörren och kan laddas ned för utskrift HÄR (gratis).

låna 2.JPG

Freeshop.se här kan vi lägga ut våra prylar som inte används, så att de kan hamna i rätt händer: genom att ge bort sakerna som gåva till någon som vill ha dem. Genom Freeshop fick jag den här griffeltavlan av en tjej som heter Linda. Jag tänker använda den till mitt bröllop:)

griffel.png

Det dyker upp så många nya, underbart härliga initiativ hela tiden. Cirkulär ekonomi är fantastiskt, så välkomna att dela :)

Läs mer om kollaborativ ekonomi:  Kollaborativ ekonomi i mitt hjärta

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s