Svenska staten stäms för godkännande av brunkolsförsäljning medan Vattenfall köper vindkraft i Danmark

I måndags gick Vattenfall ut med ett pressmeddelande om att de vunnit budgivningen för att få bygga en kustnära vindkraftpark i Danmark. Företaget kommer i och med detta bli Danmarks största vindoperatör. Nu väntar de bara på den danska statens slutgiltiga godkännande av affären. Magnus Hall, Vattenfalls VD, sa i pressmeddelandet:

-”Det här är fantastiska nyheter. Vi har arbetat extremt hårt med den här budgivningen och våra ansträngningar har nu gett resultat. Detta är ett stort steg för Vattenfall i vår strävan inom förnybar energi. Tidigare i år meddelade vi att vi investerar 5 miljarder EUR i förnybara energiproduktion inom de kommande 5 åren och ökar vår vindkraftproduktion i alla länder där vi har verksamhet”.

Lillgrund_wind_farm_06.jpg
Lillgrund vindkraftpark mellan Malmö och Köpenhamn. Foto Hans Blomberg

Magnoliamålet- unga stämmer svenska staten

Idag är en annan Vattenfallaffär på tapeten, nämligen Vattenfalls välbekanta brunkolsförsäljning. Idag, torsdag stämde två ungdomsorganisationer den svenska staten för godkännandet av försäljningen av Vattenfalls tyska brunkol. På initiativets facebooksida kräver de att staten stoppar affären och fullgör sina klimatåtaganden gentemot framtida generationer. På sidan kan läsas:

-”Staten gjorde ingen miljöanalys av affären, enbart en finansiell avvägning. Detta går emot statens riktlinjer vid försäljning av statlig verksamhet”.

-”Försäljningen står i direkt strid mot det antagna Generationsmålet om att trygga en hållbar planet för framtida generationer till 2020”.

peitz_kraftwerk_jaenschwalde_2010
Jänschwalde kraftverk. Foto  J.-H. Janßen 

Försäljningen av Vattenfalls brunkol är en riktig härva som genererat mycket uppmärksamhet i bland annat Svensk media och av Greenpeace som ihärdigt drivit kampanjen Låt kolet ligga! Miljöpartiet hamnade dessutom på prispallen som årets vinnare av svenska Greenwashpriset 2016 grundat att de plötsligt ändrade ståndpunkt i brunkolsfrågan och ställde sig bakom beslutet att sälja Vattenfalls tyska brunkol till tjeckiska EPH.

-”Staten ska säkerställa en god miljö för nästa generation. Det gör man inte genom att sälja Vattenfalls brunkol. Därför kommer vi driva ett skadeståndsmål mot dem”, säger Frida Berry Eklund, en av de som driver stämningen till SVT Nyheter.

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s