
Genom att installera långa, flytande barriärer som fungerar som en artificiell kustlinje och kan fånga upp plastsopor med hjälp av havets naturliga strömmar, har 22-åriga Boyan Slat planer om att starta den största marina soprensningen i historien.
Visionen är att år 2020 installera en 100 km lång flytande barriär centrerad i världens största avfallsdeponi: Great Pacific Garbage patch, belägen inom den Norra Stillahavsströmmen. Inom loppet av tio år ska anläggningen i teorin kunna avlägsna hälften av plastsoporna i Stillahavssopområdet. Idag avlägsnas ofta plastsopor från havet med hjälp av trålning, vilket är både kostsamt och tidsineffektivt och nederländaren menar därför att hans innovation kan komma att revolutionera hela sättet på vilket upprensningen av haven kommer att genomföras i framtiden.
År 2013 startade Slat stiftelsen The Ocean Cleanup som idag består av ett nätverk av ett hundratal frivilliga, till största del ingenjörer och ekologer, vilka arbetar med att vidareutveckla hans uppfinning. Nu söker The Ocean Cleanup finansiering från bl.a. oljebranschen för att kunna sätta sina planer i verket. Tidigare i år sjösattes en 100 m lång prototyp i Nordsjön, för att för första gången testa uppfinningen under verkliga förhållanden på öppet hav. Idag förväntar forskare att det kommer att finnas mer plast än fisk i havet vid år 2050, så vi hoppas att Slat lyckas med sitt värv.
Fantastiskt! Hoppas verkligen att han får sponsorer som stöttar projektet. 👍😊
GillaGilla
Det är många som har stor tilltro till hans kapacitet, så jag hoppas och tror det:) Kram
GillaGilla