Jordens medeltemperatur kan höjas med upp till 7 grader

En ny studie publicerad i tidskriften Nature visar att medeltemperaturen på jorden kan komma att höjas med mellan 3 till 7 grader i framtiden, även om koldioxidutsläppen stabiliseras till dagens nivåer. Om detta säger Gustav Sandberg som är klimatforskare på SMHI säger till SVT Nyheter:

– Framtida utsläpp har stor betydelse för var vi hamnar i framtiden – om det blir 2 eller 5 graders uppvärmning kommer att göra en enorm skillnad. Istället för att invänta katastrofen är det viktigt att vi ser att det finns möjlighet att påverka. I grunden handlar det om att spara energi på olika sätt. Vi behöver bli helt fria från fossila bränslen inom 50 år, och det är en stor utmaning.

Klimatförändringarna

Nästan varannan svensk känner en stark oro för klimatutvecklingen, det visade en marknadsundersökning av TNS Sifo utförd 2014. Och det med all rätt. Dagens klimatförändring innebär en oöverträffad temperaturhöjning. Växthusgaser tillförda atmosfären har bland annat fört med sig havsnivåhöjningar och bortsmältning av snö och is vid polerna. Till stor del beror detta på antropogena (orsakade av människan) utsläpp av CO2 (koldioxid) till atmosfären genom förbränning av fossila bränslen sedan den industriella revolutionen.

Läs också Så reducerar du din klimatpåverkan genom din elförbrukning

Några goda grunder till att bry sig om klimatförändringarna är att extrema väderhändelser förväntas återkomma oftare i framtiden, att växter och djur i alpina områden och korallrev kan förlora hela eller stora delar av sina habitat, samt att de mest sårbara människorna i samhället kommer att utsättas för risker som är oproportionerligt stora jämfört med resten av befolkningen (detta kan gälla till exempel tryggad vatten- och livsmedelsförsörjning). Sistnämnda gäller för alla länder på alla utvecklingsnivåer (Lär mer här).

Fantastiska ocellaris clownfisk är en av flera miljoner arter som lever i och runt världens korallrev
Fantastiska ocellaris clownfisk är en av flera miljoner arter som lever i och runt världens korallrev

Det är lätt att känna sig handfallen inför den uppgift vi nu står inför. Den största utmaningen i mänsklighetens historia-  att försäkra att kommande generationer får förutsättningar att leva ett fullvärdigt liv på jorden. Jag tror att just den uppgiften ofta känns överväldigande och att många lider av klimatångest. Jag hoppas dock att människor ska klara att omsätta den ångesten till något positivt genom att förändra sina vanor. Någon sa också något väldigt insiktsfullt till mig häromdagen när vi talade om att känna sig otillräcklig när det kommer till att leva i linje med sina värderingar:

-En måste lära sig att förlåta sig själv.

För det är väldigt svårt att leva efter sina värderingar till 100%. Glöm inte heller bort allt bra ni redan gör, för det betyder något.

2 reaktioner på ”Jordens medeltemperatur kan höjas med upp till 7 grader

 1. Endelig skal jeg få lest de siste innleggene dine. Det er så sjeldent jeg får satt meg ned, og vil helst lese i ro og fred når jeg leser. Og ro og fred er det ikke så ofte jeg har ;)
  Uff jeg synes dette er så tragisk. Tragisk at ikke de som styrer i verden tar større ansvar, og tragisk at ikke vi som enkeltpersoner ser vårt eget ansvar. For begge deler er viktig. Skummelt å tenke på hvor langt vi/mennesker har dratt det, og at konsekvensene blir tydeligere og tydeligere.
  Klem til deg fine Cajsa, savner deg!

  Gilla

  1. Hej Ragnhild! Haha, nej det kan jag verkligen tänka mig;)

   Ja, jag vet det är skummelt att tänka på, men jag har bestämt mig för att försöka fokusera på det jag har möjlighet att förändra, jag börjar med mig själv! Och jag tror att det fortsatt finns en chans för en positiv omställning. Stor kram tillbaka till dig, saknar dig också <3

   Gilla

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s