Vi vill leva Zero Waste

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Det skräp hushållet har producerat på 11 dagar

Jag har lust att sluta producera skräp! Jag källsorterar allt  vårt avfall minutiöst och har insett att vi ändå inte kastar speciellt mycket i ”restavfall”. Därför har jag, tillsammans med min man bestämt att vi nu ska försöka börja leva Zero Waste- alltså utan att producera skräp.

Jag har plockat fram en glasburk där vi har börjat samla det avfall vi producerar och som inte går att källsortera. Genom att göra så kommer vi faktiskt kunna se vad det är för skräp vi skapar i stället för att kasta det i någon påse och sedan slänga det i soprummet och glömma bort det. Jag tror det är viktigt att ha en relation till skräpet en producerar.

Som jag nämnt i ett tidigare inlägg har vi haft olika ”sophinkar” badrummet, men nu kommer vi vara radikala och de åker ut! Eftersom vi nu har tagit bort den klassiska ”soppåsen” och ersatt den med en glasburk kommer vi inte att ha någon sopkorg alls hemma. Källsorteringskärlen kan dock känna sig trygga :)

5 reaktioner på ”Vi vill leva Zero Waste

 1. Oj imponerande! Har ni insamling av organiskt material eller har ni egen kompost? Kommer ni också att försöka minska det som ska till återvinning? Lycka till!

  Gilla

  1. Hej Lisa! :) Vi har en egen maskkompost, men den är lite för liten för att vi ska kunna kasta allt matavfall däri ännu. Men vi kastar det mesta av råa grönsaks- och fruktrester till maskarna. Jag tänker också att vi ska prova att kompostera t.ex. våra trätandborstar om vi inte hittar ett annat användningområde för dem när de är förbrukade, så att vi slipper kasta dem i brännbart sedan.

   Vi börjar med att försöka sluta producera skräp, men jag vill ta det ett steg vidare framöver och försöka reducera mängden plastförpackningar. Jag ser dock ett problem i det då jag helst köper ekologiskt, vilket nästan uteslutande är packat i plast..

   Vet du någon plats i Sthlm där det går att köpa mat utan förpackning eller ev. en bra bondens marknad? :)

   Gilla

 2. Dette er virkelig SÅ bra!! Vil analysere søppelet mitt den neste tiden, og se hva jeg kaster og hva jeg kan slutte å bruke/kjøpe. Hva gjør dere med ”mat-innpakninger” som er rundt all mat? Synes det er så frustrerende at selv økologisk ofte er pakket i søppel…

  Gilla

  1. Hej Ulla-Karin! Tack för din kommentar:) Ja, jag tänkte uppdatera om våra försök med jämna mellanrum. Det händer helt säkert något oväntat på vägen som vi kommer vara tvungna att ta ställning till.
   Ha en strålande dag:) Kram

   Gilla

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s