Dokumentärerna du måste se i höst

Virunga (2014)

virunga
Foto: Virunga movie

Filmen är en historia om modiga unga män och kvinnor som riskerar sina liv för världens sista vilda bergsgorillor som bor i  nationalparken Virunga belägen i Demokratiska Republiken Congo (DRC). Här är oljeföretagen och guerillan ständigt närvarande. Virunga vann hela 54 priser mellan åren 2014-2015. Om du inte redan sett den är den ett definitivt måste i höst. Det är nog min absoluta favoritdokumentär.

Virunga finns att se på Netflix

Glödlampskonspirationen (2012)

glodlampa
En 100 år gammal fullt fungerande glödlampa. Bild: dumpstr.atdumpstr.at

Varför håller våra glödlampor endast i 1000 timmar när innovatörer vid många tillfällen genom historiens gång har uppfunnit glödlampor med långt högre brinntid (vad sägs om 100.000 timmar?) I Glödlampskonspirationen får du får svar på detta och på andra frågor om varför alla våra saker tycks gå sönder så lätt.

Glödlampskonspirationen finns att se på Youtube

Gasland (2010)

gasland.png
Bild: Gasland

Josh Fox bor i Pennsylvania i USA och fick i 2008 ett erbjudande om att leasa ut sin mark till ett företag som ville utvinna naturgas ur marken. Han tackar nej till 100.000 dollar och ger sig ut på en resa för att se vad det skulle innebära om hans grannar bestämde sig för att leasa sin mark. På vägen möter han långt fler än en person som kan tända eld på dricksvattnet från kranen. Trots amerikanskt fokus, en väldigt intressant och viktig dokumentär då gas är den tredje största energikällan i världen.

Gasland finns att se på Netflix

Mission Blue (2014)

Sylvia Earle El Toro Marine Reserve (c)kipEvans for Mission BlueAG4V5527.jpg
Foto: Mission Blue

Dr. Sylvia Earle är en av de mest imponerande kvinnor jag vet om (jag har tidigare skrivit om henne i detta inlägg). Hennes hjärtefråga är att skydda havet. Hon har arbetat inom politiken, som innovatör och arbetar nu på heltid med att skapa opinion för att inrätta flera marina naturreservat. Den här dokumentären handlar om hennes värv och om hur det står till med haven idag.

Mission Blue finns att se på Netflix

Laxfestens baksida (2012)

lax
Bild: Fiskejournalen

En av världens rikaste människor är norsk och heter John Fredriksen. Han äger bland annat oljeplattformar och laxodlingar. Två, enligt mig tvivelaktiga verksamhetstyper. Laxodlingarna är värda väldigt mycket pengar. Men är de värda döda havsbottnar? Är de mer värda än sjölejonen som dödas trots att de är skyddade enligt naturvårdslagarna i Chile? Är de värda mer än den chilenska befolkningen?

Laxfestens baksida finns att se på Youtube

 

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s