Norska staten stäms för oljeborrning i Arktis

The People vs Arctic Oil: Historic Lawsuit against Arctic Oil in Oslo
Ingrid Skjoldvær, ledare för Natur og Ungdom; Truls Gulowsen, ledare för Greenpeace Norge, Audrey Siegel, artist och aktivist från Canada; Niillas Beaska, samisk politiker; Bunna Lawrie, Aborginsk medicinman från Australien; Ivan Ivaniv, bloggare och aktivist från Ryssland; James Hansen, klimatforskare och professor; Jostein Gaarder, filosof och författare till Sofies värld; Pål Lorentzen, advokat i Högsta domstolen i Norge. Foto: Christian Åslund/ Greenpeace

Det verkar som att Magnoliamålet har tänt en gnista och inspirerat till ytterligare  en historiska stämning. I Norge har nu Natur og Ungdom (norska Fältbiologerna) tillsammans med Greenpeace stämt norska staten på grund planerna som det statliga norska Statoil har om att utöka sin oljeborrning i Arktis nästa år. Norge har nyligen ratificerat klimatavtalet från Paris och kommer nu få stå till svars. I domstolen kommer organisationerna att argumentera för att Norge har en skyldighet att hålla sina löften om klimatet  att garantera nutida och framtida generationer rätten till en bra miljö.

Stämningen har fått brett stöd av forskare, representanter för urfolk, ungdomar och en stor allmänhet. Nu har du också möjlighet att stötta genom att signera på att du stöttar stämningen. Ditt namn kommer att lämnas in till domstolen som bevis på att vi är många som vill stoppa oljeborrning i Arktis.

Läs mer om stämningen mot Norska staten  här.

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s