Att leva Zero Waste är inte en tävling

Zero Waste är inte en tävling om vem som har minst antal föremål i en glasburk. Den här livsstilen innebär ett sätt att rikta strålkastarna mot den slit- och slängkultur som vi har idag. I genomsnitt slänger vi svenskar till exempel 8 kg kläder i soporna varje år: det finns ingen logik i det. Zero Waste som livsstil är ett sätt att medvetandegöra och öppna upp en diskussion kring hur vi konsumerar. Jag som vill leva Zero Waste vill hitta tillbaka till att värdesätta de ägodelar jag redan har och att ta vara på det jag har. Framförallt så vill jag inte slänga någonting fullt fungerande för att göra plats för någonting nyare eller mer modernt.

Zero Waste är också ett uttrycksätt för en önskan att samhället ska röra sig mot en cirkulär och kollaborativ ekonomi där det inte finns utrymme för skräp. Sopor bör ses som ett mänskligt koncept, för i naturen läggs inte avfall på deponi. De restprodukter som skapas i en naturlig process eller genom en organism blir i stället en råvara som används i andra processer och av andra organismer.

Faktum är att det idag är omöjligt att leva helt och hållet Zero Waste. Vårt ekonomiska system tillåter inte det. Men det går att producera mindre skräp. Dessutom är det roligt att ta hand om sina saker, ge nytt liv till andra och att vara med att återskapa tilliten mellan människor genom att delta i den kollaborativa ekonomin.

Relaterat

2 reaktioner på ”Att leva Zero Waste är inte en tävling

  1. Veldig fint innlegg Cajsa!
    Åh, kunne så ønske vi kunne treffes snart. Vi har så mye å prate om. Jeg tror vi tenker veldig likt om det meste, samtidig føler jeg at jeg har så mye å lære av deg når det kommer dette med zero waste, miljø osv..
    Klem til deg

    Gilla

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s