Hip-hopartisten Xiuhtezcatl Tonatiuh Martinez som stämmer USA:s regering för klimatförändringarna fick årets Childen’s Climate Prize

85460108c39d17cd_org
Xiuhtezcatl Tonatiuh Martinez

Vinnaren av Children’s Climate Prize, Xiuhtezcatl Tonatiuh Martinez  är en 16-årig hip-hopare och klimataktivist  från USA. Han har tidigare mottagit flertalet priser för sitt värv, han har talat om klimatförändringarna framför FNs generalförsamling inför COP21 och är en av ledarna för ungdomsorganisationen Earth Guardians. Nu är han också en av de 21 ungdomar som i 2015 stämde President Obamas administration för sitt misslyckande att skydda jordens atmosfär och vår framtid. USA:s regering har tillsammans med fossilindustrin skrivit en motion där de yrkat på att avfärda stämningsansökan. Denna yrkan har nu avslagits och den historiska rättegången kommer att bli av. När Trump tillträder som president kommer det i stället vara han som står åtalad.

Med andra ord är Xiuhtezcatl Tonatiuh Martinez verkligen väl värd att uppmärksamma! Jag kommer att närvara vid prisutdelningen av Children’s Climate Prize den 24 november, så jag hoppas att jag ska få möjligheten att hälsa på honom och de andra finalisterna (*star struck*).

Du kan läsa mer om alla finalisterna på Supermiljöbloggen.

4 reaktioner på ”Hip-hopartisten Xiuhtezcatl Tonatiuh Martinez som stämmer USA:s regering för klimatförändringarna fick årets Childen’s Climate Prize

 1. Jäklar vilken grym kille. Och att stämma USA regering för att det inte arbetat tillräckligt för att förebygga klimatförändringarna. Det kan vara nyttigt för Trump att få denna rättegång mot sig, då han inte tror på klimatförändringar, och vill öppna gruvor och annat utvinning. Så spännande!!

  Gilla

  1. Hej, ja eller hur, han är riktigt tuff! Honom får vi garanterat se mer av. Jag tycker också att det är viktigt att världssamfundet går samman och visar att vi tar klimatförändringarna på allvar, så det är jätteviktigt att ungdomar som stämmer sina stater för vad de gör mot miljön (vilket hänt också i Norge och Sverige) får stöd från alla oss andra. Därför väldigt kul att han mottog detta pris! :)

   Gilla

 2. Hej Cajsa!
  Julen närmar sig och jag känner total ångest över julklapps inhandling. I år tänkte jag ändå handla med omtanke och köpa produkter till familjen som är användbara, trevliga och även naturvänliga. Jag har kollat på Ekobutikers utbud så jag vet va de har, men har du några tips för roliga och bra julklappar som är zero waste?

  Gilla

  1. Hej Ida! :) Men mitt kanske allra bästa tips, vilket fungerat väldigt bra för mig är att ge bort saker som jag redan har hemma, men som jag själv inte har haft någon användning av. I födelsedagspresent förra året fick t.ex. min syster min jordglob som hon länge varit avundsjuk på. Jag tror att det är en av de bästa presenter jag någonsin gett henne faktiskt. en av min mammas ”snöboll”-ljuslyktor gick sönder för något år sedan och hon ville inte använda den andra eftersom den såg så ”ensam ut”, så hon fick mina två snöbollar som vi hade hemma, men som inte stod framme. Hon blev också uppriktigt glad!

   I annat fall brukar alltid hemgjorda presenter vara populära har jag upplevt. Någon i familjen som tycker om att mata fåglar? gör egna fågelmatsbollar och ge bort. Eller eget body butter kanske? Det är klart, förmodligen kommer ju ingredienserna förpackade, så det blir ju förpackningar som ska till återvinningen…

   Ett annat förslag är förstår det gamla vanliga: ge upplevelser. Det kan aldrig bli fel. Tänk själv på hur glad en blir när någon vi håller av vill ägna sin tid till just oss. Till vårt bröllop önskade vi oss t.ex. upplevelser tillsammans med våra gäster. Bland annat har vi blivit inbjudna till att få uppleva en av våra vänners absoluta favoritplats på jorden; skärgården. Där ska vi ska bada, sola och dricka ett par öl i sommar. Vi har t.ex. också blivit inbjudna till en dag med blåbärsplockning och amerikanska pannkakor hos en annan vän. Den största gåvan enl. mig är att få spendera tid med våra vänner och familj, kanske klyschigt, men ändå.

   Är det något som du har tänkt på som jag har glömt? :) Jag är säker på att det blir bra oavsett vad du väljer eftersom du reflekterat och bryr dig!

   Gilla

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s