Den bästa julklappen är den som står kvar i butikshyllan

Jag måste erkänna att jag inte är julens största fan, men jag gillar att det är en tidpunkt då det görs utrymme i kalendern för att tillbringa tid med mina nära och kära. Under julen dricker jag glögg och äter pepparkakor även fast jag inte är speciellt förtjust i någotdera. Jag tänder ljus och sjunger duett med Tommy Körberg när ’Stad i ljus’ spelas på radion och jag kämpar för glatta livet med att försöka knäcka de där stenhårda nötterna som ligger i en skål på rumsbordet. Hittills har jag knappast nämnt någonting apart, med tanke på att många äter både pepparkakor och gillar julsånger. Men kanske är jag lite okonventionell ändå? Jag köper nämligen inte julklappar längre. Jag har mina anledningar till det.

1. Jordens naturresurser

Ur miljösynpunkt är det nödvändigt att vi människor slutar överkonsumera, eftersom jordens resurser är ändliga, på allvar. Enligt WWFs Living Planet Report lever vi svenskar idag som om vi hade 4,2 jordklot. Eftersom julen sägs vara tiden för omtanke och solidaritet, tycker jag mig här se ett gyllene tillfälle att bry mig om moder jord. Själv minns jag inte ett enda föremål som jag fått i julklapp. Jag är dåligt minne, men ändå, jag kan inte uppbåda någon minnesbild av en enda julklapp jag fått. För mig är det ett tecken på att jag uppenbarligen inte är i behov av julklappar. Jorden däremot, är i behov av vår solidaritet. Något jag emellertid minns är att min lillasyster fick ett gosedjur i julklapp ett år när vi var små. Det var en rosa gris och hon döpte den till Cajsa. Men det är en annan historia.

2. Allt skräp

Julen innebär att enorma mängder skräp i form av påsar, kartonger och paketpapper slängs i soporna. Under hela året 2014 producerade vi svenskar 430 kg avfall per person. Samtidigt är två tredjedelar av detta skräp felsorterat (ej sorterat) och skulle egentligen inte ha kastats i restavfall. Tänk om det hade funnits statistik över hur stor andel som producerades i anslutning till julen.

3. Tidspunkten

Jag tycker om att ge gåvor till personer jag är håller av. Men jag tycker inte om att ge presenter för att jag förväntas göra det. Jag tycker att julhandeln flyttar fokus från att ge bort något genomtänkt i gåva- till att shoppa onödiga saker till varandra.

4. Min sinnesfrid

Det är verkligen en ynnest att slippa stressen det innebär att springa runt bland andra stressade människor på jakt efter julklappar som mottagaren varken önskat sig eller vill ha. Det är inte bara jag som raljerar, årets julklapp 2014 var nämligen: absolut ingenting. Jag ser ingen anledning till att detta skulle ha ändrats till 2016. Vi vill alltså inte ens ha några julklappar, vilket ytterligare belyser problematiken med att julhandeln omsätter allt mer pengar varje år.

Alternativ till att shoppa julklappar

2 reaktioner på ”Den bästa julklappen är den som står kvar i butikshyllan

  1. Mitt förslag till allternativ julklapp är en ”väntjänst” T.ex Barn/Djurvakt, snöskottnig, gräsklippning, m.m. Listan kan göras lång med ”väntjänster” Låt fantasin flöda. 😊

    Gilla

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s