Trump vann valet: Forskarna svarade med att ge sig ut på gatorna

31530801121_d4664c45d3_o
Foto: Peg Hunter Licens CC BY-NC 2.0

Mellan den 12-16 december, under Amerikanska Geofysiska Unionens (AGU) årliga konferens i San Francisco, återfanns världens största sammankomst av omkring 26.000 forskare som verkar inom geovetenskapen (Earth scientists). I år var detta också den första stora forskningskonferensen som hållits sedan presidentvalet i USA. I anslutning till denna konferens samlades omkring 500 personer till en demonstration för att skydda vetenskapen. Många av dem var forskare.

Forskare presenterar fakta för beslutsfattare och allmänheten, men det upplevs kanske ofta som att de överlåter till andra att avgöra vad som ska göras med den forskningen de presenterar. Men det har börjat ändras. Naomi Oreskes, professor i vetenskapshistoria vid Harvard University, sa så här när hon talade under demonstrationen:

”We don’t want to be here. We want to be doing the work we were trained and educated to do, which is science … but we are at a moment in history where we have to stand up and be counted.

Många, inklusive forskare, är oroliga för hur forskningen ska bemötas med Trump (jag orkar inte ens kommentera) i Vita Huset, tillsammans med oljemogulen Rex Tillerson som utrikesminister och klimatförnekaren Scott Pruitt som ledare för EPA (Amerikanska motsvarigheten till Naturvårdsverket), i tillägg till en hel rad andra tvivelaktiga utnämningar till olika ministerposter. Men forskare har nu börjat göra sina röster hörda på olika arenor och de uppmanar fler att resa sig upp ur soffan och ansluta sig till kampen för att beslutsfattare ska ta klimatförändringarna och andra miljöfrågor på allvar. Tack, det är inte en minut för tidigt.

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s