Kina har förbjudit handeln med elfenben

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Queen Elizabeth National Park, Uganda

Kinas regering har beslutat att förbjuda handel med elfenben inom landets gränser. Redan den 31 mars kommer den kommersiella handeln att bromsas och alla registrerade handlare kommer att fasas ut. Vid slutet av 2017 ska marknaden för elfenben i Kina ha avvecklats.

På sju år (2007-2014) har populationen av afrikanska elefanter minskat med hisnande 30% (144.000 individer) och att den främsta grunden är tjuvjakt. Den internationella handeln med elfenben stoppades 1989, men inhemska marknader har fortsatt att blomstra. Kina har länge haft världens största inhemska marknad för handel med elfenben och vissa beräkningar tyder på att hela 70% av allt elfenben hamnar där.

Läs också: Dicaprio gör det igen: ny dokumentär släpps på fredag – denna gång om den illegala handeln med elfenben

Kinas beslut att helt stoppa handeln med elfenben både överraskar och välkomnas av många, däribland WWF. Det här beslutat kan bli avgörande i kampen för att rädda den afrikanska elefanten från utrotning. Idag står arten listad som sårbar hos International Union for Conservation of Nature and Natural Resources (IUCN).

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s