Nordea drar sig ur byggandet av den kontroversiella oljeledningen vid Standing Rock

standing_rock
Foto: Dark Sevier (CC BY-NC 2.0)

I många månader har allt från krigsveteraner till  aktivister och ursprungsfolk från hela världen stått enade med Standing Rock Sioux Tribe som har protesterat mot att oljeledningen Dakota Access Pipeline ska dras från ett oljefält i North Dakota till Illinois, nära heliga marker och under sjön Lake Oahe.

Sioux-folket har framhärdat i sina protester för att de menar att oljeledningen hotar både deras kulturarv och rätten till rent dricksvatten. De har uttryckt oro för att det ska ske en olycka vid oljeledningen som kan förorena omkringliggande marker. Något som faktiskt också hände- i december förra året, när  över 660.000 liter råolja spyddes ut från Belle Fourche- oljeledningen innan en läcka upptäcktes. Belle Fourche ligger endast 24 mil från platsen där demonstranterna vid Dakota Access Pipeline har sitt läger.

31070144141_57d3a9a930_o
Foto: Dark Sevier (CC BY-NC 2.0)

Nordea drar sig ur

Tidigare president Obama var positiv till att hitta en alternativ väg för oljeledningen. Men nu ska det kontroversiella bygget istället fortgå enligt den ursprungliga rutten i linje med USA:s president Donald Trumps önskan. Igår stod det klart att Army Corps of Engineers beviljar tillstånd för byggandet att fortgå utan omdirigering och utan genomförande av en miljökonsekvensanalys.

Efter massivt motstånd mot Nordeas indirekta investeringar i oljeledningsbygget, vilket har kanaliserats genom påtryckningar från bland annat Greenpeace och genom Twitter, gick Nordea igår kväll ut med ett pressmeddelande där de förklarar att de säljer sitt innehav i oljeledningen.


Den prisbelönta journalisten Amy Goodman var den första att rapportera om demonstrationerna vid Standing Rock och blev senare åtalad av en statlig åklagare i North Dakota för ”medverkan i upplopp”, till trots för att hon endast skildrat det som hände vid demonstrationerna. Det var tack vare henne som omvärlden fick upp ögonen för vad som pågår vid Standing Rock. Obeväpnade personer har bland annat attackerats av säkerhetspersonal med pepparspray, tårgas, hundar, iskallt vatten (vid nollgradig temperatur) och av poliser i militärutrustning.

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s