
Vad är CETA?
CETA (Comprehensive Economic and Trade Agreement) är ett handelsavtal mellan Kanada och EU. Liksom systeravtalet TTIP (som just nu är lagt på is i och med Trumps tillträde som president i USA) inkluderar CETA en direktörsdomstol där företag kan stämma stater ifall företagen anser att en stats lagstiftning hotar företagets framtida vinst.
CETA-avtalet kommer att göra det svårt för länder att utveckla miljö- och klimatlagstiftning
Till ovan nämnda domstolar kan enbart företag vända sig. Det skulle kunna gälla missnöje med att en stat genomför lagändringar till skydd för miljön till exempel. Detta har vi redan tidigare sett prov på i ICSID-domstolen där Svenska Vattenfall har stämt den tyska staten på 50 miljarder för att de vill fasa ut kärnkraften. Ett annat exempel är när delstaten Quebec i Kanada införde lagstiftning mot miljöskadlig fracking och stämdes av ett oljeföretag.
EU-parlamentet röstade ja men kampen är inte över
Idag röstades – handelsavtalet mellan EU och Kanada igenom i EU-parlamentet. Men för att CETA ska bli verklighet krävs att alla EU:s medlemsländer ratificerar avtalet, dvs. röstar ja till avtalet. Kampen är alltså inte över ännu, säger Toofan Salehpour, kampanjare på folkrörelsen Skiftet.
Vi behöver din hjälp
Alla vi som vill se CETA gå i graven behöver vi mobilisera oss. HÄR kan du skriva under namninsamlingen för att stoppa CETA
Relaterade artiklar publicerade på bloggen
Carolina Jeppsson: Det handlar om frihandelsavtal
10 grunder till varför TTIP måste stoppas
Riksdagsledamot för Vänsterpartiet överklagar hemlighållande av TTIP- dokument