Klimatförnekarna på frammarsch i svensk media

topic_fake-news
Free Press (CC BY-NC-SA 2.0)

Vi-Skogen presenterade idag sin rapport Varmare klimat- iskall nyhet?  som fastställer läget i den svenska medierapporteringen om klimatet. Antalet artiklar där personer ifrågasätter klimatförändringarna fördubblades från 2015 till 2016. I samma period blev  det mer sällsynt att media rapporterade om klimatförändringarna.

Idag skriver Vi-skogen i ett pressmeddelande:

”Antalet artiklar om klimatskepticism, som till exempel låter personer komma till tals som ifrågasätter klimatforskningen eller tycker att klimathotet är överdrivet, har ökat markant. Från 916 artiklar 2014, till 1 373 artiklar 2015 och 3 098 artiklar under 2016. Den stora ökningen förklaras främst av att Donald Trump nominerade klimatskeptiska personer till poster inom administrationen, men trenden är tydlig även på insändar- och debattsidor.”

Jag vill understryka att en överväldigande majoritet  på 97% av klimatforskare och vetenskapsmän är överens om att det är vi människor som orsakar den senare tidens uppvärmning av jorden. Att klimatskeptikerna får friare spelutrymme i svensk media (och media generellt) borde därför tas på största allvar. Genom att ge utrymme till klimatskeptikerna skapar media upplevelsen av att det faktiskt existerar en debatt om klimatförändringarna. Det finns ingen debatt om klimatförändringarna. Forskarna är eniga- klimatförändringarna är människoskapta och har lett till en onaturlig uppvärmning av jorden (en förhöjd växthuseffekt). Nu måste vi lägga vår tid och kraft på att minska dess effekter, inte debattera fakta.

Läs också: Trump vann valet: Forskarna svarade med att ge sig ut på gatorna


*Klimatskeptiker kallas också klimatförnekare. Det är benämningen på personer som antingen hävdar att klimat inte alls förändras till det varmare, eller att det inte är människan som orsakar uppvärmningen.

2 reaktioner på ”Klimatförnekarna på frammarsch i svensk media

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s