100 kvinnliga miljöhjältar: Del 1- Från ZeroWaste-guru till modell

Du har säkert hört att kvinnor kommer att rädda världen. Men kan du namnge fler än tre miljöhjältinnor? Under tio veckor kommer du i denna bloggserie få stifta bekantskap med totalt 100 av dem. Tio nya personer introduceras varje måndag. Hjältarna listas i bokstavsordning och utan inbördes rangordning. Detta är del 1/10 i en skildring av 100 kvinnor som räddar världen.


➊ Alexandra Cousteau

alexandra-cousteau-e1491331188775.jpg
Alexandra Cousteau. Foto: Stuart Ramson (CC BY-NC_ND 2.0)

Cousteau grundade den icke-vinstdrivande organisationen Blue Legacy International för att bemyndiga människor att ta tillbaka ansvaret för haven och hjälpa till att skydda dem. Hon har också uppmärksammat vattenfrågor i över 100 prisvinnande kortfilmer som syftar till att inspirera människor att agera för att skydda vattnet i sina närområden. Cousteau är även rådgivare för Oceana som är världens största organisation som fokuserar helt på skydd av havs- och kustområden.

➋ Alice Waters

alice waters_environmental_heroine
Alice Waters. Foto: David Sifry (CC BY 2.0)

Restaurangägare och aktivist som har varit aktiv förespråkare för ekologisk mat i 40 år och anses vara en av de mest inflytelserika personerna inom matsfären i USA och beskrivs ofta som en viktig drivkraft i den nuvarande intresset för lokalt odlad mat utan bekämpningsmedel. Hon har erhållit flera utmärkelser, däribland Harvard Global Environmental Citizen Award, för sitt inflytelserika förespråkande av hållbart jordbruk och användning av lokala råvaror efter säsong.

 Ailun Yang

ailun-yang-e1491332605662.jpeg
Ailun Yang. Foto: ADB

Ledare för organisationen World Resources Institute i deras arbete för en koldioxidneutral utveckling  i länder som Kina och Indien, med fokus på den globala kol- marknaden. Hon är även expert på relationen mellan Kina och USA gällande klimat- och energifrågor och är en av de mest medialt aktiva kinesiska icke-statliga talespersonerna gällande dessa frågor. Yang sitter för närvarande även i styrelsen för Greenpeace Sydostasien.

Amy Goodman

Amy Goodman — Keynote, National Conference for Media Reform 20
Amy Goodman.  Foto: Tony Webster (CC BY 2.0)

Prisbelönt journalist som gjorde protesterna kring Dakota Access Pipeline till en världsnyhet när hon rapporterade vid Standing Rock, där obeväpnade demonstranter blev attackerade med pepparspray och bitande hundar av den anlitade säkerhetspersonalen. I och med hennes rapportering av händelserna väcktes det åtal mot henne för medverkan i upplopp; åtalspunkter som senare avslogs av distriktsdomaren. Goodman är den första journalisten som tilldelats The Right Livelihood Award år 2008 för sin insats för oberoende journalistik som inkluderar röster som ofta utesluts i mainstream media.

Annie Leonard

annie-leonard.jpg
Annie Leonard. Foto: Gage Skidmore (CC BY SA 2.0)

Skaparen av den animerade filmen The Story of Stuff (som setts fler än 40 miljoner gånger) och sedermera författare till boken med samma namn, som beskriver vad produktion och avfallshantering av våra ägodelar har för påverkan på miljö och människa. Hon är sedan 2014 verkställande direktör för Greenpeace USA.

Bea Johnson

bea johnson
Bea Johnson. Foto: Snoopmaus (CC BY-NC_ND 2.0)

Grundaren av Zero Waste-rörelsen som tillsammans med sin familj har levt utan att producera skräp i åtta år. Hon har skrivit boken Zero Waste Home: The Ultimate Guide to Simplifying Your Life by Reducing Your Waste, driver bloggen zero waste home och föreläser runt om i världen om att leva familjeliv utan att producera skräp.

➐ Beatrice Rindevall

beatrice-rindevall Environmental Heroine
Beatrice Rindevall. Foto: Anders Hellberg (använt med tillåtelse)

Rindevall är utbildad humanekolog och har tidigare arbetat som digitalkommunikatör för Naturskyddsföreningen. Idag är hon skribent och redaktör på Sveriges största miljöblogg Supermiljöbloggen vilken överösts med priser genom åren: Årets bästa branschblogg 2016, Årets miljöhjälte 2015, vinnare Blogg Awards 2013, Vinnare Årets Almedalsblogg 2012, Vinnare Sveriges Bästa Gröna Blogg 2011 och 2010.

Berta Cáceres

Berta Cáceres_Environmental Heroine
Berta Cáceres. Foto: Coolloud (CC BY-NC-ND 2.0)

Cáceres (1973-2016)  tillhörde ursprungsbefolkningen i Honduras och var en miljö- och människorättsaktivist som framgångsrikt pressade världens största dammbyggare att dra sig ur byggandet av Agua Zarca Dam. Hon har kampanjat för flertalet frågor, däribland mot illegal skogsavverkning. Hon tilldelades Goldman Environmental Prize 2015 som delas ut varje år till gräsrotsaktivister. Hon mördades den 3 mars 2016 på grund av sin aktivism.

➒ Cameron Russell

TEDxMidAtlantic 2012 - Cameron Russell
Cameron Russell. Foto: TEDxMidAtlantic (CC BY-NC-ND 2.0)

Supermodell och klimataktivist som menar att motverka klimatförändringarna också innebär att ta itu med systemisk rasism, sexism och ojämlikhet. Hon har engagerat sig i bland annat 350.org och Rainforest Alliance och använder gärna sitt kändisskap för att tala om och skapa medvetenhet kring  klimatfrågan genom media.

Carol M. Browner

carol-browner Environmental Heroine
Carol M. Browner. Foto: Third Way tink Tank (CC BY-NC-ND 2.0)

Idag är Browner seniorrådgivare för USA:s energidepartement och har tidigare tjänstgjorde som direktör för Vita Husets kontor för energi- och klimatpolitik där hon ansvarade för bevakade samordningen av klimat-och miljöpolitiken i den federala regeringen. Hon är även den person som tjänstgjort längst (1993-2001) som ledare av den amerikanska miljöskyddsmyndigheten (EPA) i USA:s historia. I den rollen har Browner fått erkännande för sitt arbete med skydd av våtmarker, uppstädning av Everglades som är det största ekologiska restaureringsprojektet som initierats i USA, samt uppstramningen av The Clear Air Act.


Tycker du också att kvinnliga superhjältar bör uppmärksammas?
Dela det här inlägget

Saknas någon?
Lämna en kommentar och berätta

Mer info?
100 kvinnliga miljöhjältar: allt du behöver veta


ALLA DELAR I SERIEN 100 KVINNLIGA MILJÖHJÄLTAR

Del 1: Från ZeroWaste-guru till modell
Del 2:
Från antitjuvjägare till grundaren av Greenpeace
Del 3: Från dokumentärskapare till klimatminister
Del 4: Från redwoodskogens bodyguard till Green Porno
Del 5: Från grönyteanläggare till matsvinnsbekämpare
Del 6:
Från insektsforskare till Everglades beskyddare
Del 7: Från Kinas mest kända klimatfeminist till kvinnan som återinförde vargarna till Yellowstone
Del 8: Från världsomvälvande författarskap till flickan som räddar Mexikanska Golfen
Del 9: Från elefantviskare till The Grandmother of Trees
Del 10: Från reproduktionsbiolog till atmosfärkemist

 

 

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s