100 Kvinnliga miljöhjältar: Del 2- Från antitjuvjägare till grundaren av Greenpeace

Du har säkert hört att kvinnor kommer att rädda världen. Men kan du namnge fler än tre miljöhjältinnor? Under tio veckor kommer du i denna bloggserie få stifta bekantskap med totalt 100 av dem. Tio nya personer introduceras varje måndag. Hjältarna listas i bokstavsordning och utan inbördes rangordning. Detta är del 2/10 i en skildring av 100 kvinnor som räddar världen.


➊ Christiana Figueres

christiana-figueres environmental heroine
Christiana Figueres. Foto: UNClimateChange (CC BY 2.0)

Figueres är en av de mäktigaste kvinnorna som arbetar med klimatförändringar. Hon var generalsekreterare för FN:s ramkonvention om klimatförändringarna (UNFCCC) mellan 2010-2016 och hade en nyckelroll i alla globala förhandlingar inklusive Parisavtalet från 2015. Förra året var hon en av de nominerade till att ersätta Ban Ki-moon som generalsekreterare för FN.

➋ Corinne Le Quéré

Corinne_Le_Quere environmental heroine
Corinne Le Quéré. Foto: cropped Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Oceanograf som är en av direktörerna för Tyndall Centre for Climate Change Research i Storbritannien. Hon forskar om interaktionen mellan klimatförändringarna och kolcykeln. Le Quéré är också en respekterad kommunikatör som har varit med och författat tre av de senaste IPCC-rapporterna från FN:s klimatpanel.

➌ Daryl Hannah

daryl-hannah environmental heroine
Daryl Hannah. Foto: United Nations Photo (CC BY-NC_ND 2.0)

Hannah sitter i styrelsen i  Environmental Media Association, Mission Blue och Action Sports Environmental Coalition. Hon är aktivist och har arresterats ett flertal gånger, bland annat för sitt deltagande i aktivistaktioner mot oljeledningen i Keystone, myndigheternas vräkning av 350 bönder som odlade i South Central Farm som var den största urbana gemensamma trädgården i USA och för sina protester mot bergstoppssprängning för utvinning av kol.

➍ Denise Eriksson

denise-eriksson.jpeg
Denise Eriksson. Foto: Privat (använt med tillåtelse)

Den första svenska kvinnan som utbildats till antitjuvjägare för att skydda noshörningar. Hon arbetar som parkvakt med att skydda noshörningar i Sydafrika från tjuvjakt. Eriksson är för tillfället tillbaka i Sverige och arbetar med att få fler hundar till reservaten i Sydafrika eftersom det visat sig att tjuvjakt minskar när hundar är närvarande i en park.

➎ Dian Fossey

Dian Fossey environmental heroine
Dian Fossey. Foto: Mary-Lynn (CC BY 2.0)

Fossey (1932 – 1985) var etnolog som studerade bergsgorillor i Rwanda. Hon identifierade och katalogiserade flera nya aspekter av gorillornas beteenden, vilket förvandlade hur vi betraktar gorillor. Tidigare troddes de vara aggressiva och vildsinta, men Fossey kunde genom sin forskning visa att de är vänliga jättar. Fossey blev mördad i sin stuga i Virungabergen i 1985. Fallet har inte blivit uppklarat, men många tror att hon dödades av en tjuvskytt på grund av sina aggressiva insatser för att stoppa illegal jakt på bergsgorillor.

➏ Donella H. Meadows

donatella meadows
Donella Meadows. Foto: Academy for Systems Change (använt med tillåtelse)

Meadows (1941- 2001) var miljövetare och en av de mest inflytelserika miljöprofilerna på 90-talet. Hon är huvudförfattaren till boken The Limits to Growth som startade debatten om gränserna för jordens förmåga att upprätthålla människans ekonomiska expansion. Hon grundade Sustainability Institute (numera Academy for Systems Change) som arbetar med att främja övergångar till hållbara system på alla nivåer i samhället, från det globalt till det lokalt.

➐ Dorothy Stowe

Dorothy Stowe
Dorothy Stowe, andra personen från höger. Foto: Tavis Ford (CC BY 2.0)

Året 1964 startade Stowe Don’t Make a Wave Committee för att protestera mot kärnvapensprängningar i Alaska. Hon var med och hyrde en båt som döptes till Greenpeace som kördes mot ön där sprängningarna ägde rum. Besättningen greps av amerikanska kustbevakningen, men i och med uppståndelsen skapades ett offentligt uppror mot kärnvapensprängningarna. Med detta blev hon en av medgrundarna till Greenpeace International.

➑ Eileen Kampakuta Brown
➒ Eileen Wani Wingfield

Eileen-and-Eileen environmental heroines
Eileen Kampakuta Brown & Eileen Wani Wingfield. Foto: The Goldman Environmental Prize

Kampakuta Brown och Wani Wingfield är aboriginska ledare som 1995 inledde en kampanj för att stoppa Australienska myndigheter från att dumpa kärnavfall i landets vilda ökenlandskap. De arbetade outtröttligt med detta genom att skriva till regeringstjänstemän, besöka det australienska parlamentet och organiserade en stor online-kampanj. Deras insatser resulterade i att 87 % av befolkningen i södra Australien invände mot byggandet av den radioaktiva avfallsdeponin. Kampakuta Brown och Wani Wingfield tilldelades The Goldman Environmental Prize 2003 för sina insatser för att skydda natur- och kulturvärden. Än idag har australienska myndigheter dock inte gett upp sina planer om att dumpa kärnavfall på mark som tillhör aboriginerna.

Elizabeth Kolbert

elizabeth-kolbert.jpg
Elizabeth Collbert. Foto: Matthew Kleiner (CC BY 2.0)

Journalist som år 2015 tilldelades Pulitzerpriset för sin bok The Sixth Extinction An unnatural History som handlar om den sjätte massutrotningen av arter som vi människor är ansvariga för. Hon har även skrivit boken Field Notes from a Catastrophe: Man, Nature, and Climate Change. Hon arbetar också på tidningen The New Yorker där hon rapporterar om miljöfrågor och klimatförändringar.


Tycker du också att kvinnliga superhjältar bör uppmärksammas?
Dela det här inlägget

Saknas någon?
Lämna en kommentar och berätta

Mer info?
100 kvinnliga miljöhjältar: allt du behöver veta


ALLA DELAR I SERIEN 100 KVINNLIGA MILJÖHJÄLTAR

Del 1: Från ZeroWaste-guru till modell
Del 2:
Från antitjuvjägare till grundaren av Greenpeace
Del 3: Från dokumentärskapare till klimatminister
Del 4: Från redwoodskogens bodyguard till Green Porno
Del 5: Från grönyteanläggare till matsvinnsbekämpare
Del 6:
Från insektsforskare till Everglades beskyddare
Del 7: Från Kinas mest kända klimatfeminist till kvinnan som återinförde vargarna till Yellowstone
Del 8: Från världsomvälvande författarskap till flickan som räddar Mexikanska Golfen
Del 9: Från elefantviskare till The Grandmother of Trees
Del 10: Från reproduktionsbiolog till atmosfärkemist

 


Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s