100 kvinnliga miljöhjältar: Del 3 – Från dokumentärskapare till klimatminister

Du har säkert hört att kvinnor kommer att rädda världen. Men kan du namnge fler än tre miljöhjältinnor? Under tio veckor kommer du i denna bloggserie få stifta bekantskap med totalt 100 av dem. Tio nya personer introduceras varje måndag. Hjältarna listas i bokstavsordning och utan inbördes rangordning. Detta är del 3/10 i en skildring av 100 kvinnor som räddar världen.


Emma Öhrwall

emma öhrwall environmental heroine
Emma Öhrwall. Foto: Privat (använt med tillåtelse)

Humanekolog som är expert på kollaborativ ekonomi. Hon är medgrundare och ordförande i den ideella föreningen Kollaborativ Ekonomi Göteborg som arbetar för tillgång till varor och tjänster framför ägande. Hon frilansar även som föreläsare med inriktning på kollaborativ ekonomi. Hon deltog även som expert i Utredningen om användarna i delningsekonomin vilken utfördes på regeringskansliets och Finansdepartementets direktiv (Dir 2015:136).

➋ Erin Brockovich

Erin Brockovich environmental heroine
Erin Brockovich. Foto: Gage Skidmore (CC BY-SA 2.0)

Miljöaktivist som 1993 var delaktig i en stämningsansökan mot företaget Pacific Gas and Electric Company för deras dricksvattenförorenande verksamhet, vilket blev känt över hela världen genom filmen Erin Brockovich. Brockovich själv säger att filmen är baserad på hennes historia och att den är nästintill helt överensstämmande med verkligheten. Hon fortsätter att driva rättsfall om miljöföroreningar och andra miljö- och communityfrågor.

➌ Frances Beinecke

frances-beinecke environmental heroine
Frances Beinecke. Foto: City Energy Project (CC BY-NC 2.0)

Mellan 2006- 2015 var Beinecke ordförande för den internationella miljöorganisationen Natural Resources Defense Council (NRDC). Under hennes ledarskap har NRDC bland annat arbetat för amerikansk omställning till renare energi för att minska effekterna av klimatförändringarna, skydd av utrotningshotade arter och naturmiljöer.

➍ Gabriela Cowperthwaite

gabriela cowperthwaite
Gabriela Cowperthwaite. Foton: Eye Steel Film (CC BY 2.0)

Regissören och producenten av dokumentären Blackfish som handlar om etiken kring att hålla valar i fångenskap. Blackfish väckte ilska hos allmänhetens genom den skickliga skildringen av späckhuggaren Talikums öde när dokumentären kom ut år 2013. Idag sjunker fortfarande Sea Worlds besökssiffror och ekonomiska vinst, vilken antas ha att göra med denna dokumentärs genomslag. Sea World har också avslutat sitt avelsprogram på späckhuggare efter att Blackfish kom ut.

➎ Gina McCarthy

Gina_McCarthy
Gina McCarthy. Foto: Wikimedia Commons

Expert på miljö och luftkvalitet. Mellan 2013- 2016 var hon chef för den amerikanska miljöskyddsmyndigheten Environmental Protection Agency (EPA) och dessförinnan myndighetens biträdande chef. Tidigare var hon kommissionsledamot (2004-2009) och genomförde en regionalpolitik om handel med utsläppsrätter för att minska växthusgasutsläpp från kraftverk i Connecticut.

➏ Gretchen Daily

Gretchen_Daily environmental heroine
Gretchen Daily. Foto: Wikimedia Commons

Professor i miljövetenskap vid biologiska institutionen vid Stanford Woods Institute for the Environment. Hennes arbete med ekosystemtjänster har enat ekonomer och ekologer och bidragit till en betydande utveckling av bevarandepolicy. Daily är för närvarande gästprofessor på Stockholm Resilience Center.

➐ Gunhild Stordalen

gunhild-stordalen environmental heroine
Gunhild Stordalen. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Stordalen är engagerad i klimatförändringarna och matsäkerhet. Hon är tillsammans med sin man grundare till den filantropiska stiftelsen Stordalen Foundation som bland annat stöttar initiativ för att lösa klimatfrågan. Hon är också grundare till stiftelsen EAT som arbetar för matsäkerhet folkhälsa och hållbar utveckling. Hon blev utsedd till årets miljöhjälte av Världsnaturfonden WWF i 2014.

➑ Habiba Sarabi

Habiba Sarabi
Habiba Sarabi. Foto: US Embassy Kabul Afghanistan (CC BY-ND 2.0)

Sarabi är Guvernör i en av Afghanistans minst utvecklade provinser, Bamiyan. Där har hon inrättat Afghanistans första nationalpark Band-e Amir National Park. Vid ett event år 2007 såg Sarabi en nationell armépluton lämna utan att städa undan sitt skräp. Hon kallade tillbaka soldaterna och gav dem en föreläsning om nedskräpning. Sarabi förklarade att det ingår i militärens arbete att hålla landet rent och fritt från skräp.

➒ Heidi Cullen

heidi kullen
Heidi Cullen. Foto: United States MIssion Geneva (CC BY-ND 2.0)

Klimatolog som forskar på väder och klimat. Hon är chefsforskare för den ideella miljöorganisationen Climate Central och författare till den provokativa boken The Weather of the future som handlar om hur olika delar av världen kommer att se ut år 2050 om inte människans klimatgasutsläpp minskar.

➓ Isabella Lövin

Isabella_Lövin_signing_climate_law_referral
Isabella Lövin. Foto: Johan Schiff/Miljöpartiet de gröna – (CC0)

Sveriges klimatminister och vice statsminister som i bilden ovan ses underteckna förslaget till Sveriges nya klimatlag vilket är den viktigaste klimatreformen i Svensk historia. Innan hennes politiska karriär var hon i miljökretsar kanske främst känd som författaren till boken Tyst hav: Jakten på den sista matfisken som handlar om utfiskningen av världshaven för vilken Lövin tilldelades stora journalistpriset i 2007.


Tycker du också att kvinnliga superhjältar bör uppmärksammas?
Dela det här inlägget

Saknas någon?
Lämna en kommentar och berätta

Mer info?
100 kvinnliga miljöhjältar: allt du behöver veta


ALLA DELAR I SERIEN 100 KVINNLIGA MILJÖHJÄLTAR

Del 1: Från ZeroWaste-guru till modell
Del 2:
Från antitjuvjägare till grundaren av Greenpeace
Del 3: Från dokumentärskapare till klimatminister
Del 4: Från redwoodskogens bodyguard till Green Porno
Del 5: Från grönyteanläggare till matsvinnsbekämpare
Del 6:
Från insektsforskare till Everglades beskyddare
Del 7: Från Kinas mest kända klimatfeminist till kvinnan som återinförde vargarna till Yellowstone
Del 8: Från världsomvälvande författarskap till flickan som räddar Mexikanska Golfen
Del 9: Från elefantviskare till The Grandmother of Trees
Del 10: Från reproduktionsbiolog till atmosfärkemist

 

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s