100 kvinnliga miljöhjältar: Del 5 – Från grönyteanläggare till matsvinnsbekämpare

Du har säkert hört att kvinnor kommer att rädda världen. Men kan du namnge fler än tre miljöhjältinnor? Under tio veckor kommer du i denna bloggserie få stifta bekantskap med totalt 100 av dem. Tio nya personer introduceras varje måndag. Hjältarna listas i bokstavsordning och utan inbördes rangordning. Detta är del 5/10 i en skildring av 100 kvinnor som räddar världen.


Katharine Hayhoe

katherine.jpeg
Katharine Hayhoe. Foto: Artie Limmer/ TexasTechUniversity (använt med tillåtelse)

Klimatforskare som arbetar med att etablera en vetenskaplig grund för utvärdering av de regionala och lokala effekterna av klimatförändringarna. Hayhoe är direktör för Climate Science Center vid Texas Tech University. Hon omfamnar idén att engagera religion och vetenskap för att förstå och mildra effekterna av klimatförändringarna.

➋ Kristina Liljestrand

Kristina Liljestrand environmental heroine
Kristina Liljestrand. Foto: Caroline Örmgård (använt med tillåtelse)

Liljestrand är forskare inom grön livsmedelslogistik som har identifierat nio logistiska förbättringsåtgärder för att minska det onödiga matavfallet som uppkommer på matens resa från produktionen tills den lämnar butikshyllan. I Sverige kastades 234.000 ton mat på vägen mellan produktion och butikshylla år 2012. Samtidigt finns det inte så mycket forskning om logistiklösningar på problem med matsvinn, vilket gör Liljestrands forskning unik.

Kehkashan Basu

Kehkashan Basu environmental heroine
Kehkashan Basu. Foto: Grant Ellis World Bank (CC BY-NC-ND)

Kehkashan Basu är en 16 år gammal miljöaktivist som bor och verkar i Förenade Arabemiraten. Hennes mål är att mobilisera unga för att skapa en hållbar och grön framtid. Hon var den yngsta internationella delegaten under Rio+20 (FN:s konferens om hållbar utveckling) i 2012 där hon höll flera workshops om hållbarhet. Hon är grundaren av miljöorganisationen GREEN HOPE UAE  och var en av de nominerade till Children’s Climate Prize 2016.

➍ Koko Warner

koko-warner-environmental-heroine.jpg
Koko Warner. Photo: United Nations University in Bonn (CC BY-SA 2.0)

Warner är ledare för avdelningen Migration, social utsatthet och anpassning vid Institute for Environmental and Human Security. Hon forskar på strategier för riskhantering för fattiga människor och anpassning till ett förändrat klimat. Hon är huvudförfattare till IPCCs femte utvärderingsrapport om klimatanpassning.

➎ L. Hunter Lovins

Hunter Lovins environmental heroine
Hunter Lovins. Foto: Joi Ito (CC BY 2.0)

Grundare av miljöorganisationen Natural Capitalism Solutions. Hon har skrivit flera böcker om hållbarhet varav Natural Capitalism: creating the Next Industrial Revolution är den mest kända. Hon har varit en aktiv förespråkare för hållbar utveckling i över 40 år.

➏ Lady Bird Johnson

Lady Bird Johnson environmental heroine
Lady Bird Johnson. Foto: Public Domain

Lady Bird Johnson (1912-2007) arbetade för att försköna USA:s städer genom att plantera växtlighet längs vägarna. Hon såg till att det planterade miljontals blommor och träd för att uppmärksamma försvinnandet av olika arters livsmiljöer och minskad biodiversitet.

➐ Lauren Singer

Lauren Singer environmental heroine
Lauren Singer. Foto: The Simply co.

Driver bloggen trash is for tossers där hon dokumenterar hur hon lever utan att producera skräp i New York och inspirerar tusentals människor till att minska sin plastförbrukning. Grundare av företaget The Simply Co som säljer veganskt, miljövänligt tvättmedel.

➑ Laurie David

laurie-david-environmental-heroine.jpg
Laurie David. Foto: TEDxManhattan (CC BY 2.0)

Klimataktivist som producerat dokumentären An Incovenient Truth som handlar om USA:s f.d. vicepresident Al Gore’s kampanj för att utbilda amerikaner om global uppvärmning. Hon är också författare till flera böcker, däribland Stop Global Warming: The Solution Is You! som handlar om hur vi kan stoppa klimatförändringarna.

➒ Lesley Hughes

lesley-hughes-environmental-heroine.jpg
Lesley Hughes. Foto: NCCARF (CC BY-NC 2.0)

Professor i biologi, med expertis om klimatförändringarnas effekter på arter och ekosystem. Huvudförfattare till FN:s klimatpanels (IPCC) femte utvärderingsrapport. Sitter i styrelsen i organisationen Climate Council  som informerar allmänheten om klimatförändringarnas effekter. Climate Council inrättades  genom Australiens största crowdfundingkampanj som svar på avskaffandet av Australiens statliga klimatkommission. Hughes är också känd för att stå upp mot australienska politiker som förnekar klimatförändringarnas effekter.

➓ Lisa P Jackson

Lisa P Jackson environmental heroine
Lisa P Jackson. Foto: Public Domain

Tidigare admistratör för Amerikanska naturvårdsverket EPA (2009-2013).  Under sin tid som administratör fokuserade hon bland annat på att stärka regleringarna av giftiga kemikalier under Toxic Substances Control Act of 1976 . I denna roll arbetade hon för att stärka regulationerna i Clean Air Act och för att EPA skulle arbeta mer aggressivt mot klimatförändringarna.


Tycker du också att kvinnliga superhjältar bör uppmärksammas?
Dela det här inlägget

Saknas någon?
Lämna en kommentar och berätta

Mer info?
100 kvinnliga miljöhjältar: allt du behöver veta


ALLA DELAR I SERIEN 100 KVINNLIGA MILJÖHJÄLTAR

Del 1: Från ZeroWaste-guru till modell
Del 2:
Från antitjuvjägare till grundaren av Greenpeace
Del 3: Från dokumentärskapare till klimatminister
Del 4: Från redwoodskogens bodyguard till Green Porno
Del 5: Från grönyteanläggare till matsvinnsbekämpare
Del 6:
Från insektsforskare till Everglades beskyddare
Del 7: Från Kinas mest kända klimatfeminist till kvinnan som återinförde vargarna till Yellowstone
Del 8: Från världsomvälvande författarskap till flickan som räddar Mexikanska Golfen
Del 9: Från elefantviskare till The Grandmother of Trees
Del 10: Från reproduktionsbiolog till atmosfärkemist

 

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s