100 kvinnliga miljöhjältar: Del 8 – Från världsomvälvande författarskap till flickan som räddar Mexikanska Golfen

Du har säkert hört att kvinnor kommer att rädda världen. Men kan du namnge fler än tre miljöhjältinnor? Under tio veckor kommer du i denna bloggserie få stifta bekantskap med totalt 100 av dem. Tio nya personer introduceras varje måndag. Hjältarna listas i bokstavsordning och utan inbördes rangordning. Detta är del 8/10 i en skildring av 100 kvinnor som räddar världen.


➊ Naomi Oreskes

Naomi Oreskes environmental heroine
Naomi Oreskes. Foto: Sage Ross (CC BY-SA 2.0)

Oreskes är vetenskapshistoriker som är känd för sin forskning om vetenskapligt konsensus om klimatförändringarna. Hon är en av två författare till boken Merchants of Doubt  som handlar om hur en liten grupp forskare med substantiella kontakter med politiker och industri har bedrivit effektiva kampanjer menade att missleda allmänheten genom att förneka klimatförändringarna. I boken dras paralleller till tidigare kontroverser, så som surt regn och tobaksrökningens effekter.

 Olivia Bouler

Olivia Bouler Environmental heroine
Olivia Bouler. Foto: Toni-Ann Langella (CC BY-SA 2.0)

Bouler älskar fåglar och vill bli ornitolog. Vid elva års ålder blev hon ledsen över oljekatastrofen  i Mexikanska Golfen (2010) och hörde av sig till den icke-vinstdrivande organisationen Audubon Society som arbetar med fågelskydd för att erbjuda sin hjälp. Hon ritade och donerade 500 egna illustrationer som har genererat över 1.6 miljoner svenska kronor till organisationens arbete med restaurering efter oljeutsläppet.

➌ Olivia Linander

Olivia Linander environmental heroine
Olivia Linander. Foto: 350.org (CC BY-NC SA 2.0)

Klimaträttviseaktivist som arbetat med förnybara bränslen på 350.org där hon var kampanjsamordnare för Fossilfree Sweden som arbetar för att företag och organisationer ska divestera från fossila bränslen. Linander var också med och startade hållbarhetsplattformen PUSH Sverige där unga kan samarbeta om miljö- och hållbarhetsfrågor. Hon utsågs till Årets miljöhjälte av Världsnaturfonden WWF år 2013.

➍ Peggy Shepard

Peggy Shepard environmental heroine
Peggy Shepard. Foto: University of Michigan (cropped) (CC BY 2.0)

Medgrundare och verkställande direktör på WE ACT for Environmental Justice där hon arbetar med gräsrots-organisering för att adressera amerikanskt miljöskydd och miljöhälsopolitik ur lokalt och nationellt perspektiv. WE ACT har bidragit till kommunal, statlig och federal lagstiftning om bl.a. klimatförändringar och miljörättvisa. Shepard har fått flera utmärkelser för sitt arbete med ekologisk jämlikhet i innerstäder och hennes aktivism har bidragit till hälsosammare stadsdelar genom att involvera invånarna i beslut gällande miljö- och markanvändning.

➎ Petra Kelly

Petra Kelly environmental heroine
Petra Kelly. Foto: Public Domain

Kelly (1947-1992) var medgrundare till Tysklands miljöparti Die Grünen (sv. De Gröna) Hon är känd för sitt motstånd mot kärnkraft och fick internationellt erkännande som personen som lyfte miljöfrågor på den politiska agendan i Europa på 80- talet. I sin politiska karriär fokuserade hon på kopplingarna mellan fredsfrågor, ekologi, feminism och mänskliga rättigheter. Hon stöttade alla medborgares rätt till civil olydnad och deltog själv i sådana aktiviteter runt om i världen.

➏ Phaedra Ellis-Lamkins

phaedra-ellis-lamkins.jpg
Phaedra Ellis-Lamkins. Foto: Linh Do (CC BY 2.0)

Verkställande direktör för organisationen Green for all som arbetar för en hållbar ekonomi som kan lyfta människor ur fattigdom. Under hennes ledning har organisationen blivit en av USA:s ledande förespråkare inom ren energi och intersektionaliteten mellan ekonomi och miljö.

➐ Rachel Carson

rachel-carson environmental heroine
Rachel Carson. Foto: Public Domain

Carson (1907-1964) är aktivisten och marinbiologen som författade boken Tyst Vår som problematiserade användningen av miljögiftet DDT inom jordbruket. Tyst vår anses vara en av världens viktigaste facklitterära böcker där hon beskrev hur miljögifter kan skada arvsmassa och orsaka cancer. Boken betraktas vara så betydelsefull att den lade grunden för miljörörelser runt om i världen på 1960-talet.

➑ Rachel Kyte

Rachel Kyte environmental heroine
Rachel Kyte. Foto: CIFOR (CC BY-NC-ND 2.0)

Verkställande direktör för Sustainable Energy for All där hon arbetar för att fördubbla den globala hastigheten för energieffektivisering samt andelen förnybar energi. Hon är också representant för FN:initiativet Sustainable Energy for All som initierades under 2012. Kyte har tidigare arbetat på World Bank Group där hon arbetade för ett ambitiöst klimatavtal under klimattoppmötet i Paris i december 2015.

➒ Ragnhild Larsson

ragnhild larsson environmental heroine
Ragnhild Larsson. Foto: Klimatpodden (använt med tillåtelse)

Producent och redaktör för Klimatpodden, Sveriges enda renodlade podcast om klimatförändringarna. Larsson lyfter klimatfrågan genom intervjuer med aktivister, forskare och andra som agerar för att motverka klimatförändringarna. I maj intervjuade hon exempelvis Sveriges klimatminister Isabella Lövin i detta avsnitt.

➓ Rosalie Edge

RosalieEdge1917
Rosalie Edge. Foto: Public Domain

Edge (1877-1962) startade gräsrotsrörelserna för inrättandet av de amerikanska Nationalparkerna Olympic och Kings Canyon. Hon fick kongressen att köpa 3200 hektar gammal sockertall-skog vid utkanten av nationalparken Yosemite för att förhindra att den skulle huggas ned. År 1929  startade hon också en Emergency Conservation Committee för att utvidga skydd av arter till att inte enbart inkludera arter som ansågs ha ekonomiskt värde. Hon köpte också mark vid bergskedjan Appalacherna för att stoppa den årliga slakten av hök och örn som föregick i det 540 hektar stora området, vilket hon istället omvandlade till skyddsområdet Hawk Mointain Sanctuary.


Tycker du också att kvinnliga superhjältar bör uppmärksammas?
Dela det här inlägget

Saknas någon?
Lämna en kommentar och berätta

Mer info?
100 kvinnliga miljöhjältar: allt du behöver veta


ALLA DELAR I SERIEN 100 KVINNLIGA MILJÖHJÄLTAR

Del 1: Från ZeroWaste-guru till modell
Del 2:
Från antitjuvjägare till grundaren av Greenpeace
Del 3: Från dokumentärskapare till klimatminister
Del 4: Från redwoodskogens bodyguard till Green Porno
Del 5: Från grönyteanläggare till matsvinnsbekämpare
Del 6:
Från insektsforskare till Everglades beskyddare
Del 7: Från Kinas mest kända klimatfeminist till kvinnan som återinförde vargarna till Yellowstone
Del 8: Från världsomvälvande författarskap till flickan som räddar Mexikanska Golfen
Del 9: Från elefantviskare till The Grandmother of Trees
Del 10: Från reproduktionsbiolog till atmosfärkemist

 

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s