Fulhandelsavtalet CETA träder i kraft idag

skiftet-3
Jag bredvid Toofan från skiftet.org innan han överlämnade 15,365 namnunderskrifter mot CETA till EU-parlamentariker Marita Ulvskog (S) lördag 11 februari 2017.

Idag träder frihandelsavtalet CETA (Comprehensive Economic and Trade Agreement) mellan Kanada och EU i kraft provisoriskt, trots att 35 nationella och regionala parlament egentligen skall godkänna det först. Än har dock inte ICS (Investment Court System), de privata domstolar som möjliggör för företag att stämma stater för till exempel stärkt miljölagstiftning trätt i kraft. Först ska det godkännas i de nationella och regionala parlamenten. Avtalet kommer upp till behandling i Sveriges riksdag i november. Jordens Vänners ordförande Imanol Rubio Bertilsson skriver i ett pressmeddelande idag:

– I dagsläget är det troligtvis bara de 21 vänsterpartisterna och kanske fyra miljöpartister som kommer att motsätta sig detta fulhandelsavtal. Socialdemokraterna och Miljöpartiet sviker sina ideal när de driver igenom CETA. Därför behövs en stark folklig mobilisering.

”Runt om i Europa har medborgare protesterat mot CETA eftersom avtalet riskerar att försämra konsumenters rättigheter, miljö- och hälsoskyddsregler, energiomställningen och åtgärder mot klimatförändringar”, skriver Jordens Vänner vidare i sitt pressmeddelande.


CETA på fem minuter


Relaterade inlägg:

CETA röstades igenom i EU-parlamentet idag – men kampen är ännu inte förlorad

Carolina Jeppsson: Det handlar om frihandelsavtal

4 reaktioner på ”Fulhandelsavtalet CETA träder i kraft idag

 1. Bra film, även om jag inte hängde med helt! Det är ju detta som är så svårt – de (som tar fram avtalen) gör det så krångligt att förstå att de flesta inte orkar bry sig, och därmed inte ta fighten. Men en klimatförändringsförnekare på presidentposten lär ju miljön ta stryk även här hos oss…

  Gilla

  1. Hej! Ja jag håller med, det är superkrångligt! Det som miljöorganisationerna är mest oroade för är just ICS som är en speciell domstol där företag kan stämma stater om de tycker att ett land lagstiftar på ett sätt som försämrar vinsten hos bolaget- vilket är helt absurt i utgångspunkt (Så som svenska vattenfall gjorde när Tyskland ville avvecka sin kärnkraft). Stater kommer däremot inte att kunna stämma företag (om de bedriver miljöfarlig verksamhet t.ex.) så det är endast företagen som tjänar på ICS..

   Angående Trump don’t even get me started..
   Bloggar du igen förresten? Eller är det instagram som gäller?
   Ha en fin helg! :)

   Gilla

   1. Helt sjukt!!! Att företag kan stämma stater, men inte tvärtom! Man blir ju mörkrädd!

    Haha, min gamla blogg ja, den är nog begraven vid det här laget, fint att du hade koll på den! Nej, det är instagram jag hinner med…

    Gilla

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s