Klimaträttegången Greenpeace vs. Norska staten närmar sig: håll dig uppdaterad

gronamoment.se stoppa oljeborrning i ArktisDen 14 november kommer Natur og Ungdom (norska Fältbiologerna) tillsammans med Greenpeace Nordic ställa norska staten till svars för att de för första gången på 20 år har godkänt utökad orjeborrning i Arktis.


Genom att öppna upp nya områden för oljeborrning riskerar norska staten nuvarande och framtida generationers liv och hälsa. En kan ju även tycka att beslutet rimmar illa med att Norge var det första industrialiserade landet som ratifierade Parisavtalet COP21 och även uppmanade andra industrialiserade lander att snabbt som ögat ratifiera avtalet och påbörja arbetet med att mildra effekterna av klimatförändringarna.

Rättegången kommer att hållas i Oslo tingsrätt och pågå i en vecka. Om miljörörelsen vinner kommer det att kunna påverka liknande kommande rättegångar över världen.

Läs mer: Portugisiska barn har startat gräsrotsfinansiering för att dra Europeiska länder inför rätta för misslyckande att hejda klimatförändringarna – och du kan hjälpa dem

Unburnable- People vs. Arctic oil

unburnable gronamoment.se

Greenpeace har startat en podcast »Unburnable- The People vs. Arctic oil« där de berättar om varför de väljer att stämma den norska staten. Jag rekommenderar den varmt, men måste varna känsliga lyssnare; själv blev jag väldigt känslomässig när jag lyssnade på det första avsnittet. Podcasten är på engelska och såvitt jag vet kan ni kan lyssna online, eller via Spotify.

Engagera dig


Jag vet inte ännu om jag kommer att ha möjlighet att närvara som åskådare vid rättegången, men jag vil väldigt gärna! Om så, skulle ni vara intresserade av uppdateringar under rättegångsveckan?

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s