Mitt besök på ReTuna återbruksgalleria

Foto: gronamoment.seDet här är världens första återbruksgalleria! Butikerna i ReTuna galleria förädlar, reparerar och omvandlar gamla saker till nya saker, som de sedan säljer vidare. Håll  utkik för här hålls även föreläsningar om hållbarhet då och då.


För några helger sedan besökte jag ReTuna återbruksgalleria i Eskilstuna tillsammans med kärt folk. Jag har velat åka dit länge, men det har liksom inte blivit av. Men så blev jag påmind av en video som cirkulerade på sociala medier och vi bestämde oss för att göra ett besök. Jag tyckte jättemycket om gallerian! Den var liten, men jag tyckte att butikerna var välsorterade.

Favoritbutiken blev förstås blomsterbutiken där de sålde miljövänligt odlade blommor. Trots det köpte jag faktiskt inte med mig något därifrån.

Foto: gronamoment.se

Jag köpte en rostfri vattenskål till vår hund Zita för 40 kr, en matlåda i glas, två mycket osmakliga fat (som ska bli en present till någon med uppseendeväckande tallriksintresse) och en reproduktion av den finaste kartan genom tiderna! Detta slog något form av rekord för mig, för jag brukar sällan besöka gallerior och än mindre köpa något där (även om det förstås händer).

Foto: gronamoment.se

Precis innanför entrén till ReTuna stod ett fint träd i papper.

🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃

 Varför återbruk? 

Att återbruka något kan innebära att ge nytt liv till ett föremål genom att laga eller reparera det. Det kan också innebära att designa om; redesigna föremålet i fråga
och ge det ett nytt användningsområde. Återbruk är ett sätt att spara på jordens resurser på två sätt:

  1. Genom att undvika att kasta något som redan finns i produktionssystemet. Alla föremål som producerats har ju kostat något att tillverka i form av arbetskraft och energi. Det finns omåttligt stora mängder saker som inte används tills de är uttjänta, vilket är en stor belastning för miljön.
  2. Genom att inte tillföra någonting nyproducerat till produktionskedjan när det finns existerande alternativ.

🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃

Foto: gronamoment.se

En av butikerna, där det såldes allt mellan verktyg och handgjorda ljusstakar.

 

IMG-8187

Vid den här stationen såldes husdjursartiklar. Betalning skedde via Swish och ett litet besked till personalen på en av gallerians butiker.

Foto: gronamoment.se

Har ni vägarna förbi Eskilstuna eller bor i närområdet är gallerian väl värt ett besök! Är det någon av er som redan varit där eller skulle vilja åka dit? Berätta gärna vad ni tycker i kommentarerna nedan:)

Vi åt också lunch på ett mysigt eko-café med underbar mat. Jag tog dessvärre inga foton där, men jag lovar att ni inte blir besvikna om ni åker dit. Reetro café heter det och det är tydligen så omtyckt och hållbart att caféet fått ett miljöpris från Eskilstuna kommun.

LÄS OCKSÅ: Fyra återbruk och ett misstag

 

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s