Välj En köpfri dag i stället för Black Friday

gronamoment.se konsumtionshierarkinIdag infaller En köpfri dag (Buy nothing day) som en motreaktion mot den konsumtionshets som eldas på med hjälp av konceptet Black Friday. Det är enkelt att vara med, bara låt bli att köpa någonting idag. Själv brukar jag i ärlighetens namn läsa mejlutskicken jag får av de företag jag gillar, för att se om något av jag ändå tänkt investera i är på rea, men jag har aldrig hittat något. Då gör jag det aktiva valet att inte köpa något annat bara för att jag kan. När allt kommer till allt så känns det mycket bättre än att delta i jakten på materiell lycka som når sin kulmen en dag som denna.

Copyright gronamoment.se
Jag och mina vänner Frida och Julia planterade träd när vi var på exkursion till Kina tillsammans 2015

I skrivande stund bestämde jag mig för att köpa något idag trots allt – Ett träd. Några av er kanske vet att jag ibland brukar plantera träd när jag vill fira något, när jag är ledsen, tacksam, eller när det känns som att jorden ska gå under. Det är något magiskt med träd och jag blir alltid glad av att plantera ett.

gronamoment.se


Jag brukar variera lite vilken organisation som ska få plantera mina träd. Idag blev det One Tree Planted.  Andra organisationer och initiativ jag tycker om är The Canopy Project for Reforestation, Naturskyddsföreningen Rädda skog och Vi-Skogen.

2 reaktioner på ”Välj En köpfri dag i stället för Black Friday

  1. Sicken bra idé – att plantera träd som en tröst eller sätt att ”unna sig” – detta ”unnande” vi ska göra hela tiden – oftast genom konsumtion! Bra initiativ att ge bort/köpa något som ger mer än glädje för stunden. Det ska jag börja med!

    Gilla

    1. Hej! Å vad kul att du tycker det:) Det senaste projektet jag köpte träd genom var väldigt kul faktiskt, för en får veta vart trädet kommer planteras och så meddelar de när de planterat mitt träd😃 så det blir ju bra känsla 2ggr ✨

      Gilla

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s