17-åring från Tanzania har omvandlat 20.000 kg plast till byggprodukter

Edgar Edmund Tarimo vinnare av Children's Climate Prize 2017 gronamoment.se
Edgar Edmund Tarimo är vinnaren av Children’s Climate Prize 2017 Foto: Telge Energi

Vinnaren av årets Children’s Climate Prize är 17-åringen från Tanzania som omvandlar plastsopor till byggmaterial.


Edgar Edmund Tarimo driver sitt eget företag Green Venture Recycles som omvandlar plastavfall till smarta och prisvärda byggprodukter som exempelvis takpannor och byggblock. Den 22 november tilldelades han under en prisceremoni 50.000 sek för sin insats för klimat- och miljö.

Edgar har  återvunnit mer än 1,2 miljoner plastpåsar med hjälp av en maskin som han uppfunnit, vilken omvandlar spillplast till bland annat beläggningsblock och takplattor. Eftersom plastsmältningen skapar giftiga gaser som dioxin och furan har han även konstruerat ett filter för att fånga upp dessa farliga ämnen och på så sätt även lyckats skapa en hållbar produktionsprocess. Edgar har också anställt över 100 personer och utbildat fler än 4000 studenter genom miljökampanjer på skolor runt om i Arusha, Tanzania. Helt otroligt för en 17- åring om ni frågar mig.

Children’s Climate Prize instiftades 2016 av Telge Energi  för att lyfta barn och ungas perspektiv i klimatfrågan. Ni som har följt bloggen under en längre tid vet att jag älskar det här initiativet. Förra året närvarade jag vid prisceremoni och middag och fick möta Xiuhtezcatl Tonatiuh Martinez som är en riktig förebild inom klimataktivism- det är ett av mina bästa saker jag fått möjlighet att göra sedan jag började engagera mig för klimat- och miljö.

Jag tycker att det är oerhört viktigt att vi vuxna stöttar och uppmuntrar barn och unga i sitt klimat- och miljöengagemang. Vi är skyldiga dem att göra det, för det är barnen som kommer uppleva de största konsekvenserna av vår oaktsamhet och det är barnen som kommer att hjälpa oss att rätta våra fel.

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s