Julkalender: Lucka 1 – Tandborsten

annie-spratt-4609552.jpg

Flera av er som deltog i min give away beskrev att ni gillar tips på vad en kan göra i vardagen för att leva mer hållbart. Jag tänkte att jag borde tillmötesgå den önskan, så jag bestämde mig för att samla 24 vardagliga hållbarhetstips i form av en julkalender lagom till jul. Jag ville tipsa om saker som jag själv har erfarenhet av, så jag har valt att skriva om små och större saker jag själv gör/ har bytt ut i mitt vardagsliv. Hoppas ni ska tycka det är kul:)

Lucka 1: Byt till bambutandborste

gronamoment.se bambutandborste
Foto: Lesly Juarez / Unsplash

Det är rekommenderat att byta tandborste när topparna på borsten börjar bli böjda, eller minst var tredje månad. Om en antar att en gör det så använder vi minst fyra tandborstar per person och år. I Sverige innebär det 158,4 miljoner tandborstar på våra 9.9 miljoner invånare som inte ”går” att återvinna (läs om varför jag skiter i det HÄR) och därmed skickas till förbränning. Att förbränna sopor tillför koldioxid till atmosfären, så det är toppen om går att undvika att göra det. Jag har själv använt komposterbara  (själva borsten på bambutandborstarna är inte alltid komposterbara, då de kan vara gjorda av nylon) bambutandborstar i omkring tre år nu och är jättenöjd. De går att hitta lite varstans: på apotek, online och i välsorterade matvarubutiker.

Det finns flera olika sorters bambu och bambutandborstarna brukar vara gjorda av «pandasäker» bambu dvs. en art av bambu som pandan inte äter. Strikt sett så växer ju bambu även på platser där det inte finns några 🐼, så jag tror inte att en behöver oroa sig för att bidra till pandasvält.

När tandborsten har gjort sitt går det att gräva ned den i trädgården eller lägga i komposten (det är mig veterligen dessvärre inte tillåtet att kasta i matsoporna). När jag byter tandborste brukar jag använda den gamla till att städa runt kranen på handfatet på badrummet. Har ni några andra tips på vad en kan använda tandborsten till efter att den inte används till munhygien längre?


Följ mig
Facebook 🎄 Instagram

4 reaktioner på ”Julkalender: Lucka 1 – Tandborsten

 1. Pga dåligt fungerande muskler är jag hänvisad till eltandborste, inget annat funkar för mig. Så jag hoppas att det snart kommer plastreducerade eltandborstar, då ska jag köpa en direkt.

  Gilla

 2. Försökte använda bambutandborste men lyckades inte lära mig borsta tänderna utan att komma åt mungiporna med borstskaftet och fick problem med väldigt irriterade mungipor eftersom bambutandborstarna inte är lika släta som de vanliga i plast. Gillar trä som material, men tydligen är det inget man ska gnugga mot slemhinnorna.

  Gilla

  1. Hej! Jag har hört det förut faktiskt. Jag har själv inget problem med det, men jag tycker att ”bambutandborsten” har en bättre utformning än tex ”humble brush” i detta avseende. Har du provat olika märken också?

   Gilla

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s