Julkalender: Lucka 3 – Mobiltelefonen

gronamoment.se Hållbar julkalender

Flera av er som deltog i min give away beskrev att ni gillar tips på vad en kan göra i vardagen för att leva mer hållbart. Jag tänkte att jag borde tillmötesgå den önskan, så jag bestämde mig för att samla 24 vardagliga hållbarhetstips i form av en julkalender lagom till jul. Jag ville tipsa om saker som jag själv har erfarenhet av, så jag har valt att skriva om små och större saker jag själv gör/ har bytt ut i mitt vardagsliv.

Lucka 3: Behåll din gamla mobiltelefon

gronamoment.se mobil hållbar julkalender
Foto: Antoine Barrès / Unsplash

Jag fick ärva min lillasysters gamla telefon för omkring ett år sedan. Dessförinnan hade jag samma telefon i fyra år- tills den slutade fungera. Jag kommer att behålla min nuvarande telefon tills den slutar fungera och det inte känns rimligt/ är möjligt att laga den. Jag ska berätta varför.

I våra mobiltelefoner (och annan elektronik) finns mineraler till kretsar, kretskort, skärmen osv. Mineraler som brukar användas till olika delar av våra telefoner är litium, koppar, guld och koltan. Dessa mineraler utvinns genom gruvdrift och inte sällan på platser där det varken tas hänsyn till miljö eller människor som jobbar i gruvan eller de som bor i närområdet. Gruvdrift har som många av er säkert vet ofta en stor miljöpåverkan. Många gånger handlar det om att gruvdrift medför föroreningar av vattendrag och mark.

Än värre är att mineralerna till vår hemelektronik även utvinns i konfliktområden. Det kanske mest kända exemplet är Demokratiska Republiken Kongo (DRC) som är en stor producent av koltan (och diamanter). I DRC finns inte bara stora mineraltillgångar, där finns även olika milisgrupper som tjänar pengar på utvinningen av dessa. Det är en dålig kombination.

Nästan inga producenter av vår elektronik har transparenta produktionskedjor som kan garantera vart mineralerna kommer ifrån. Det innebär att de heller inte kan intyga att inga barn arbetar i gruvan eller att gruvproduktionen inte på ett eller annat sätt kontrolleras av olika beväpnade grupper. Detta liknar i stort sett problemet med diamanter som jag skrev om i inlägget Förlovad i ett år men står fortfarande utan diamant!, där jag också ger en lite mer fördjupad bakgrund till vad problematiken faktiskt handlar om.

Så, när en telefonförsäljare erbjuder er att köpa en ny telefon eller få en ny telefon genom ert abonnemang är mitt tips att vänligt men bestämt tacka nej fram till den dag återförsäljarna kan garantera att produktionen är ekologiskt och socialt hållbar. Ska en ändå köpa nytt rekommenderar jag Fairphone som garanterar hållbar produktion.

Vad är viktigt för er när ni köper elektronik?


Följ mig
Facebook 🎄 Instagram


 

2 reaktioner på ”Julkalender: Lucka 3 – Mobiltelefonen

  1. Jag skulle byta mobiltelefon ännu mer sällan om inte bankerna satte krokben för det genom att sluta uppdatera bank-ID till 3-4 år gamla telefoner :-(
    Jag behöver Swish-tjänsten och den funkar inte untan bank-ID, tyvärr.

    Gilla

    1. Det visste jag faktiskt inte! Det låter ju helt vrickat. Jag har själv inte råkat ut för det, men då har jag kanske klarat byta tfn precis i tid. Men detta måste jag verkligen undersöka närmare, tack för info!

      Gilla

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s